in

Sykepleier slår alarm: Pasienter kan ligge i egen avføring i flere timer

Foto: Privat / Instagram

Sykepleier Lotte Kjos Sollie (26) slår full alarm om bemanningen på norske sykehus.

– Det er helt forferdelig, sier hun til TV 2.

Ifølge Sykepleien har situasjonen gått så langt at over 70% av norske sykepleiere i en undersøkelse oppgir at de vurderer å slutte i jobben.


– En bemanning som ikke er i samsvar med behovene samt lønn, er begrunnelsene fra sykepleierne. Blant dem som ønsker å fortsette som sykepleier, er arbeidsmiljøet det aller viktigste, skriver Bjørnhaug Johansen på Sykepleien.

Kan ligge i egen avføring i flere timer

Sykepleier Lotte Kjos er en av dem som reagerer sterkt på bemanningssituasjonen. I et innlegg på Instagram skriver hun:

«I sommer gikk sykepleiernes streik til tvungen lønnsnemd, fordi bemanningen under streiken ble regnet som så lav at det var til fare for liv og helse. Bemanningen under streiken var en helt vanlig ferie-, og helgebemanning. Vi står i det hver ferie og hver helg, vi vet dette er pasientusikker bemanning, og nå vet også KS og politikerne det, men det har ikke blitt gjort noen ting med.»

Ovenfor TV 2 forteller Lotte at hun selv ble utbrent etter ekstravakter, doble skift og høy stressfaktor.

– Plutselig ble jeg nummen i halve ansiktet fordi jeg var så anspent. Jeg sov ikke før jeg dro på jobb og gråt ofte både før og etter jobb. Jeg ble utbrent og gikk på veggen, sier hun til kanalen.

Samtidig beskriver hun en situasjon for pasienter som er urovekkende.

– Det er helt forferdelig at pasienter kan ligge i sin egen avføring i flere timer, eller kan ha vondt lenge fordi du ikke har tid til å hjelpe dem, fordi det alltid er noen andre som trenger min hjelp mer.

Tor Arne Gangsø i KS som mottar kritikk i Instagraminnlegget til Lotte forteller til TV 2 at det er en utfordring med rekruttering og et høyt arbeidspress.

– Pandemien er en unntakstilstand, men også i mer normale tider er det meget utfordrende for mange kommuner å rekruttere sykepleiere og annet helsepersonell, særlig fordi antall syke og pleietrengende eldre vil øke kraftig, skriver han til TV 2.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Nils (28) ble stemplet som dum og utviklingshemmet – se hva han gjør nå

sjimpanse

Den gamle sjimpansen var alvorlig syk og nektet å spise – Så oppdager hun sin gamle matfar