Hjem Historier fra livet Sykepleieren trosset legene – det reddet Julies liv

Sykepleieren trosset legene – det reddet Julies liv

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Julie Silverman hadde hostet lenge, og oppsøkte sin faste lege flere ganger uten resultater. Redningen ble en nysgjerrig sykepleier som ikke ville gå med på at hosten ikke var et alvorlig problem.  

De mange legebesøkene til Julie Silverman endte med det samme svaret hver gang: «bare hoste». Julie hadde hostet i evigheter, og i en episode av podkasten Hidden Brains, forteller hun ifølge nettstedet UpWorthy om den tiden hun ennå hadde tillit til helsevesenet. 

Etter flere år med jevnlige legebesøk på grunn av hosten ble det Alison, en sykepleier, som til slutt ble Julies reddende engel. 

– Hun var forvirret over hosten og spurte meg ofte hvordan jeg hadde det. På dette tidspunktet hadde jeg blitt litt avvisende om det, fordi jeg hadde fått beskjed av så mange leger om at det ikke var noe galt, forteller Julie ifølge nettstedet i podkasten. 

Men i motsetning til legene, mistenkte Alison at den vedvarende hosten til Julie kunne være alvorlig. Hun bestemte seg for å følge med på hvordan hosten utviklet seg.

Da Julie kom til legen for en ny avtale, la Alison merke til at hosten hadde blitt verre. 

– Jeg hørtes mye verre ut. Med hes stemme, andpusten, tungpustet, og hostingen. Alison var overbevist om at noe var galt med luftveiene mine, forteller Julie.

Kvinne hoster
Illustrasjonsfoto fra Canva

Alison snakket med en av legene på klinikken og fikk overbevist han om at han skulle ta en bronkoskopi. Der føres et lite kamera inn i nesen og flyttes nedover i halsen slik at legen kan oppdage eventuelle blokkeringer i luftrøret. Under undersøkelsen så Julie på ansiktene til legen og Alison at det var noe som ikke stemte. 

Hun hadde en sjelden tilstand som kalles idiopatisk subglottisk stenose, som rammer kun en av 400 000 mennesker. Arrvev bygger seg opp på toppen av luftrøret og luftveiene. Og hos Julie var 75 prosent blokkert. Dermed ble det vanskelig for henne å puste – og det resulterte i den kroniske hosten. Det er en alvorlig diagnose, og dersom det ikke behandles er det dødelig, fordi luftveiene etterhvert lukkes helt. 

– Hadde ikke Alison stått på det at hun var sikker på at noe var galt og fått denne legen til å undersøke meg vet jeg ikke hva som ville ha skjedd. Det var hennes utholdenhet og flid, og det at hun lyttet til meg og tok meg seriøst som gjorde at jeg fikk diagnosen i tide og kunne gjøre noe med det. Alison er min ukjente helt, sier Julie. 

Selv om vi gjør store fremskritt på de aller fleste områder innen medisin, viser historien at medfølelse og omsorg fra folk som Alison fortsatt er en hjørnesten i helsevesenet.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com