Sykepleierne forbereder seg på at koronasmittede vil bli innlagt på norske sykehus fremover. Sykepleierforbundet frykter for arbeidsbelastningen.
– Norske sykepleiere har erfaring med at vi allerede før koronavirusets inntreden mangler sykepleiere, livsnødvendig kompetanse, både på sykehus og i kommuner, sier Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norges sykepleierforbund til NRK.
Nå vil forbundet passe godt på medlemmene sine framover.
– Arbeidsgivere må gjennom reell medvirkning sørge for sykepleiernes fysiske, psykiske og sosiale helse, særlig i krisesituasjoner som per nå kan se ut til å bli langvarig, sier forbundslederen.
Frykter karantene
Heidi Torgersen er sykepleier ved hovedintensiven ved St. Olavs hospital i Trondheim. Hun forteller at hun ikke frykter egen sykdom, men at hun og andre sykepleiere må være borte fra jobb på grunn av karantene eller koronasmitte.
– Vi er ikke akkurat overbemannet fra før av heller. Så man kjenner på ansvaret om å holde seg frisk, sier Heidi, og legger til at hun tror mange sykepleiere føler på det samme.
Stenger skoler og barnehager
Nå som skolene og barnehagene stenger, kan det gi ekstra utfordringer for sykepleiere som trengs på jobb.
– Det vil berøre foreldre og foresatte som må være hjemme og passe på ungene som egentlig skulle ha vært på barnehager og skoler. Vi skjønner at det vil være konsekvenser med dette. Men like fullt er vi opptatte av at alle, hele samfunnet, må bli med på denne dugnaden om å begrense smitte, sier konstituert kommunedirektør i Stjørdal, Tore Rømo.
Samtidig kan denne stengingen også føre til at sykepleiere nettopp unngår smitte, og dermed kan jobbe.
Risikerer egen helse
I Debatten på NRK, avsluttet programleder Fredrik Solvang sendingen med å minne det norske folk på jobben norske sykepleiere nå skal gjøre.
– Det jobber 280.000 personer i den norske helse- og omsorgstjenesten. Det er de som nå skal risikere egen helse for å redde oss. Så om du ikke er bekymret for egen del, vær det for dem, da. De er førstelinjen vår, sa han.