søndag, september 27, 2020

Tang kan gjøre biffen mer miljøvennlig

Mest lest nå

Rødalger fra tang kan være med på å redusere dannelsen av metangass i kyrnes vommer. Kanskje blir flatulensen til den firbeinte mer miljøvennlig, noe som også vil gjøre belastningen på miljøet fra lørdagsbiffen din mindre.

Du har sikkert hørt det: Rødt kjøtt er en miljøversting og den fødevaren som bidrar mest til den globale oppvarmingen. Kjøttet kommer i all hovedsak fra drøvtyggende kveg som fjerter og raper metangass som deretter siver opp i atmosfæren. Her fungerer metanen som en effektiv drivhusgass.


CO2-avtrykk og miljøbelastning er med garanti begreper som du har diskutert i løpet av de seneste årene. Nå er den grønne omstillingen et av de heteste temaene på verdensscenen, og både politikere og aktivister forsøker å gjøre oss oppmerksomme på hvor viktig det er å ta grep for å unngå de verste klimaforandringene.

Foto: Pixabay

Svenske Greta Thunberg har blitt en frontfigur i kampen om en grønnere verden, senest sett da hun seilte over Atlanterhavet i forbindelse med deltakelsen hennes på klimatoppmøtet i New York. At den 15 år gamle svensken både blir sett og lyttet til skal det ikke herske tvil om. Hos Unibet er hun favoritt til å vinne Nobels fredspris 2019 (odds 1,50) og enda større favoritt til å stikke av med Times Person of the Year-utmerkelse (odds 1,40).

En av de enkleste måtene å redusere CO2-avtrykket til private hjem er ved å begrense inntaket av rødt kjøtt. Å tro at kjøttdeig og entrecôte forsvinner ut av alle norske kjøleskap i nær fremtid er likevel utopi. Derfor arbeider forskere rundt omkring i verden på høytrykk for å begrense kyrnes belastning på miljøet.

Her forsøker man blant annet å påvirke de kjemiske prosessene i kuas vom som produserer metan. Metangassen som dannes når plantefibre nedbrytes i en gjæringsprosess slipper ut i luften og atmosfæren hver gang kua fiser eller raper, og ei ku kan utlede så mye som 500 liter metangass daglig.

Du kan sjekke ditt eget klimaavtrykk her.

Australske forsøk viser nå at tang har potensial til å begrense produksjonen av metan betydelig. I en studie gjennomført av tre forskere ved James Cook University i Queensland kommer det frem at dannelsen av metan i kyrnes vom nærmest elimineres når fôret tilsettes litt rødalge (Asparagopsis taxiformis) fra tang. Denne typen rødalger inneholder kjemikalier som reduserer mikrobene som er med på å danne metan i kuas vom.

Det er imidlertid ikke så enkelt at det bare er å røske opp halve havbunnen, tørke tangen og gi det til kyrne. Først skal man finne en måte å hente de aktuelle stoffene ut av algene, for deretter å tilsette dem i passende mengder i fôret.

ku
Foto: Pixabay

Deretter venter nye utfordringer: For det første er det enkelte typer tang som inneholder stoffer som er skadelige for dyr og mennesker, og for det andre blir man nødt til å finne en måte å dyrke de nødvendige mengdene tang på en bæredyktig måte – hvis ikke går liksom vinninga opp i spinninga.

Vi, og kyrne, står derfor ikke foran en revolusjon i løpet av natten, men i fremtiden vil kuas diett kanskje bestå av tang slik at du fortsatt kan nyte biffen din med god samvittighet.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter