Tannlege frykter at uteblitt rutinesjekk i koronatiden kan føre til at færre oppdager munnkreften på et tidlig stadium.
Syvbarnsfaren Alan Birch (37) fra Wirral i Merseyside, Storbritannia, levde en sunn og aktiv livsstil. Han verken drakk eller røykte, men døde likevel av en aggressiv form for munnkreft i april.
I 2018 ble den selvstendig næringsdrivende bygningsarbeideren diagnostisert med munnkreft, og måtte fjerne 90 prosent av tungen, skriver Liverpool Echo ifølge Mirror.
Kreften kom likevel tilbake gang på gang, til tross for at han fikk både strålebehandling og cellegift. Til slutt fikk Alan og partneren gjennom 12 år, Debbie McDonough, beskjed at det ikke var mer å gjøre. Alan Birch døde i april i år.
Les også: Tannlege advarer mot korona-effekt
Ferske tall fra Den britiske tannlegeforeningen viser at 19 millioner rutinekontroller har blitt avlyst på grunn av lockdown. Tannlegene er nå bekymret for hvilke utslag dette kan ha på antall tilfeller av munnkreft som potensielt ville ha blitt diagnostisert hos tannlegen i et normalår.
Munnkreft tar flere liv enn livmorhalskreft og testikkelkreft til sammen, skriver Mirror. I Storbritannia alene ble det rapportert 8722 nye tilfeller i fjor. Dette er en økning på 58 prosent sammenlignet med for ti år siden, og en økning på 97 prosent siden 2000.
Les også: Tannlege ber folk fikse tennene sine selv med tyggegummi og sandpapir
Tannlegene er utdannet til å oppdage munnkreft under en rutinekontroll.
– Som tannleger ser vi hvilken innvirkning sykdommen kan ha, og det er derfor vi vil sikre at folk er klar over hva tegn og symptomer er, hva du skal gjøre hvis de oppdager et problem, og hvilke grep de kan ta for å redusere risikoen for å utvikle munnkreft, sier tannlege og direktør for klinisk tannbehandling ved Portman Dental Care, Catherine Tannahill.
Tannahill legger til at dette er viktigere enn noen gang før, ettersom tusenvis av diagnoser kan ha uteblitt i år på grunn av at tannlegepraksis måtte stenge deler av lockdown-perioden.
– Selv om dette kan høres voldsomt ut, fører tidlig diagnose av munnkreft til en overlevelsesrate på 90 prosent, og det er derfor det er viktig at folk fortsetter å besøke tannlegen for regelmessige kontroller, sier hun.