mandag, mars 1, 2021

Tannlege ber folk fikse tennene sine selv med tyggegummi og sandpapir

Mest lest nå

Mange tannleger har nå stengt, og det er kun akuttpasienter som skal behandles. Nå kommer fylkestannlegen i Innlandet med noen råd til hvordan du kan fikse enkle skader på tennene dine selv.

Fylkestannlege Claes Thorbjørn Næsheim har hjemmekontor i disse dagene. Likevel har det vært alt fra stille og rolig. Telefonen har ringt i ett.

– Jeg har nesten ikke hatt tid til å gå på do, sier han til NRK.


Lang ventetid for akuttime

Tannlegen advarer folk som har vondt i halsen eller er snørrete mot å gå til tannlegen nå. Han ber friske folk heve lista for å kontakte tannlege, og ber folk fikse enkle skader og plager selv. Har du en akutt skade, vil det ta lengre tid enn vanlig å få en time. Han anbefaler folk å dempe smerte med paracet eller ibux.

Men har du fått noen småskader på tennene, dine kan du lett fikse det selv. Alt du trenger er sandpapir og tyggegummi.

Sandpapir og tyggis

– Går det et lite skall av tanna di og du har fått en skarp kant mot tunga, så kan du bruke et fint sandpapir og slipe litt selv. Det er litt av det samme prinsippet som tannleger bruker, sier tannlegen.

– Mister du en fylling så kan du kjøpe sukkerfri tyggegummi, og dekke til selv. Det blir som en midlertidig fylling, som kan hjelpe en liten stund. Tyggegummien kan være litt sterk for tunga og tannkjøttet, men det er bedre enn at tanna eventuelt kan sprekke, sier han videre, og legger til:

– Hvis du har så sterke tannsmerter at du har nedsatt allmenntilstand, så MÅ du oppsøke tannlege.

Alle skal få hjelp

Camilla Hansen Steinum er presidenten i den norske tannlegeforeningen. Hun presiserer at alle som har behov for det, vil få akuttime hos tannlegen.

– Vi behandler minst mulig nå, og ber om at folk tenker seg om før de ringer tannlegen. Men har du sterke smerter og hevelser, så må du ta kontakt, sier hun.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter