torsdag, september 23, 2021

Forskning: Å miste et kjæledyr kan være like vanskelig som å miste en nær person

Mest lest nå

Forskere mener at sorgen over en hund eller en katt kan være minst like vanskelig å bearbeide som sorgen over et menneske. 

Alle som har elsket og mistet et kjæledyr, vet at det er en utrolig smertefull opplevelse. Svært ofte anser vi våre firbente venner som familiemedlemmer og sorgen vi opplever når vi mister de er stor.

En ting som kan være vanskelig med sorgen man opplever når kjæledyret går bort er at det ikke nødvendigvis blir vist like mye forståelse og omtanke fra omverden. «Det er jo bare en hund» er kanskje en frase du har blitt møtt med?


Tapet av et kjæledyr kan gi dyp sorg 

Vitenskapen har bevist at dyp sorg ikke er uvanlig etter tapet av en hund. Forskning fra Central Lancashire University i England gir faktisk indikasjoner på at dødsfallet til et kjæledyr kan være like vanskelig å håndtere som tapet av et menneske.

bilde av hund som kjæledyr
De fysiske reaksjonene på tapet av et kjæledyr kan være de samme som når man mister et menneske. Foto: Pixabay

Psykolog John Archer fra University of Central Lancashire intervjuet 88 mennesker som hadde mistet en hund eller katt i løpet av det siste året. Han fant de samme reaksjonene hos disse personene som mennesker ellers opplever når et annet menneske dør.

Sinne, angst, liten matlyst, og dårlig søvn var vanlig blant intervjuobjektene som hadde mistet kjæledyret sitt skriver Daily Mail.

Ofte skyldfølelse 

Dawn Murray startet en hjelpeorganisasjon i England. Organisasjonen Living with Pet Bereavement baserer seg på rådgivning og støtte til mennesker som har mistet kjæledyret sitt.

bilde av en katt som kjæledyr
Vi føler et stort ansvar for kjæledyrene våre. Foto: Pixabay

Hun mener den enorme sorgen ofte kan preges av skyldfølelse.

«Kjæledyret ditt trenger deg for husly, mat, omsorg – til alt. Du føler deg totalt ansvarlig for dem.

«Få kjæledyr dør av naturlige årsaker. Ofte blir de påkjørt av en bil, forgiftet eller kommer ut for en ulykke. De fleste som ringer oss har noe slikt som plager dem. Noe de kunne gjort annerledes. Som mat. Hadde man bare gitt et annet type fôr hadde de kanskje ikke fått kreft. Hadde man bare hatt penger til den operasjonen..», forklarer hun til Daily Mail.

Et unikt bånd

Psykolog Ingrid Collins mener båndet mellom mennesker og kjæledyr er helt unikt og at det derfor ikke er rart at vi får så store sorgreaksjoner når de dør.

«Kjæledyret kan være som barnet ditt, men også som en forelder. Det kan være kjæledyret du går til når du trenger trøst, og de kan ofte oppleves som din beste venn. Når de dør mister du mye.» 

Og mens menneskelige forhold ofte kan være kompliserte er kjæledyr mer forutsigbare. Collins forklarer til Daily Mail:

«De er lojale, de kritiserer ikke, stiller ikke spørsmål og forlater deg ikke i sinne.»

De er altså helt normalt og fult forståelig at man gjennomgår en dyp sorgprosess når man mister et kjært kjæledyr. 

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,418FansLik
1,600FølgereFølg
211FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter