I tillegg til de tidkrevende testene Folkehelseinstituttet (FHI) bruker for å analysere virus i dag, vil de også ta i bruk en PCR-test som skal kunne utføres på alle landets mikrobiologiske laboratorier. Det vil gjøre at påvisning av den engelske varianten blir raskere og enklere.
Helsemyndighetene frykter at de muterte virusene sprer seg. Nå tar de i bruk en rask test som påviser den britiske virusvarianten.
– Dersom den britiske virusvarianten får vokse mye raskere, er det ikke nok med tiltakene vi er vant til, har assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad uttalt i et intervju med VG.
RELATERT: Dette er symptomene på det muterte viruset
FHI har anbefalet etablering av raske PCR-tester som kan brukes av også andre laboratorier enn FHI. Forslaget ble umiddelbart fulgt opp fra Regjeringen og vil raskt være på plass.
– Denne screeningtesten gir raskere svar, og vil gi bedre oversikt over forekomsten av den engelske mer smittsomme varianten av viruset i Norge, sier helseminister Bent Høie (H) i en pressemelding.
RELATERT: Brukte 13 dager på Follo-analyser: Nå trapper FHI kraftig opp
VG skriver at den nye PCR-testen tas på samme måte med en nese- og halsprøve. Når det er påvist coronavirus i prøven, vil laboratoriene kunne foreta en screening som vil kunne påvise en spesifikk mutert variant som den britiske.
Målet er at alle positive prøver vil analyseres for den engelske varianten ved helseforetakene.
RELATERT: Britisk virus-variant kan være mellom 10 og 50 prosent mer dødelig
Screeningen vil imidlertid ikke kunne påvise nye muterte virusvarianter.
Danmark har allerede brukt slike PCR-tester i flere uker.
Den britiske virusvarianten sprer seg hurtigere, og etter jul har det vært flere utbrutt av denne coronavarianten i Norge.
– Vi er usikre på hvor stor forekomst vi har av mutert virus i Norge. Vi tror ikke det har vært noe stor vekst av mutert virus de siste ukene, mens vi har hatt alle disse strenge tiltakene, men det er stor risiko at den gamle varianten går nedover, men at vi får flere tilfeller av muterte virus, sier Nakstad til VG.