Hjem Nyheter Tarek er muslim og faster. Han ønsker å opplyse ikke-muslimer om hva Ramadan egentlig handler om

Tarek er muslim og faster. Han ønsker å opplyse ikke-muslimer om hva Ramadan egentlig handler om

Del
X

Tarek Ziad Hussein er en muslimsk debattant og foredragsholder fra Danmark. Han har skrevet et innlegg på Facebook som er ment som en opplysning til alle ikke-muslimer i forhold til Ramadan. 

Den hellige måneden Ramadan har inntruffet, og du vil gjerne finne ut at din muslimske kollega, venn, nabo eller kjøpmann, faster 30 dager fra soloppgang til solnedgang. Det gir ofte en rekke dilemmaer og spørsmål som jeg håper denne veiledningen kan klargjøre:

1) Ja, du kan spise foran oss!

Selv om muslimer faster og avstår fra mat og drikke de neste 30 dagene så bør det ikke stoppe deg fra å spise foran oss. Fortsett med dine rutiner, som alltid!

2) Du trenger ikke å faste med oss!

Du kan gjøre det, men du sårer ikke våre følelser, hvis du ikke gjør det – selv om du er vår beste venn.

3) Du er alltid velkommen til iftar

Når solen har gått ned er det tid for Iftar – som betyr å bryte fasten. Det skjer ofte i en stor samling med venner og familie.

4) Er du forvirret i forhold til når Ramadan starter og slutter?

Ingen grunn til bekymring. For det gjør vi! Hvert år er det en kamp mellom de muslimske landene for å avgjøre når Ramadan starter og slutter. Ramadan følger den islamske månekalenderen, og hver måned starter når det er nymåne. Derfor forskyver Ramadan seg med 10 dager for hvert år, og vi ser frem til om ca. 10-15 år når Ramadan treffer februar. Årets Ramadan starter den 26. mai og avsluttes 24 juni.

5) Nei, vi kan heller ikke drikke vann!

Fasting betyr å avstå fra mat, drikke, sex og røyking fra soloppgang til solnedgang.

6) Hold avstand – for din egen skyld!

Hvis du merker at vi holder litt fysisk avstand, så er det ikke fordi vi har noe imot deg. Grunnen er ganske enkelt at etter et halvt døgn uten mat og drikke, kan ånden vår være veldig vond. #JustHonest

7) Hva med gravide?

Ja, hva med dem? De er faktisk fritatt fra å faste. Det samme gjelder syke, ammende, eldre, reisende og barn.

8) Nei, vi faster ikke for å gå ned i vekt

Det kan være en (positiv) bivirkning, men de fleste legger faktisk på seg, som et resultat av å spise for mye når fasten brytes.

9) Hvorfor faster vi da?

Du vil merke at folk har forskjellige forklaringer som spenner seg fra å vise sympati med de fattige til samling av familien. Hovedformålet med faste er indre renselse og ønsket om å bli et enda bedre menneske, ovenfor deg selv og dine omgivelser.

Av samme grunn er fasten og avkallet på mat og drikke uten særlig verdi, hvis den ikke også inneholder avkall på lyving, baksnakking, svindel, osv. Ting man selvfølgelig skal avstå fra året rundt, men som skal være ekstra oppmerksomhet på nå.

10) Hva Ramadan Kareem / Mubarak?

Det er den muslimske versjonen av God Jul og betyr rett og slett God Ramadan. Du kan si det visst du vil!

Så da bør du være godt forberedt. Hvis du har flere spørsmål, så spør din muslimske venn, kollega eller bekjent. De vil sannsynligvis bare være glad for å forklare i detalj!

Ramadan Kareem og god sommer!

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com