Hjem Forskning Overraskende forskning viser hva som kan forårsake fedme

Overraskende forskning viser hva som kan forårsake fedme

Forskning viser at riktig kombinasjon av bakterier i tarmen spiller en rolle for om folk blir tykke eller slanke.

En forsker sier ifølge det danske forskningsnettstedet Videnskab.dk at bakterietransplantasjoner kan være nøkkelen til en fedmefri fremtid.

Hvis du har problemer med vekten, kan løsningen være å få gjort noe med kombinasjonen av bakterier i tarmen.

Tarmbakterier ser nemlig ut til å spille en stor rolle i forhold til om folk er tykke eller slanke.

Funnene er allerede vist gjennom flere studier, og nå dokumenterer en ny studie hvilke tarmbakterier som gir en slank midje og hvilke som får magen til å velte over buksekanten.

– Det er en historie som har utspilt seg de siste fem årene, med stadig flere bevis på at sammensetningen av tarmbakterier spiller en avgjørende rolle for utviklingen av fedme, sier en av forskerne bak, professor Karsten Kristiansen fra Genomforskning og Molekylær biomedisin ved Biologisk Institutt ved Københavns Universitet.

Han legger til at studien der han selv er en av forskerne er neste steg på veien mot en dag å kunne kurere fedme ved å endre sammensetningen av tarmbakteriene.

Kan motvirke overvekt

Studien, som er i samarbeid med forskere fra Kina, er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Medicine.

De nye forskningsresultatene kan bidra til at vi innen 10 til 15 år kan være i en situasjon der man kan gi folk kapsler med friske bakterier, som kan bidra til å motvirke overvekt.

– Det er en grundig studie som virkelig er et stort skritt fremover i vår forståelse av sammenhengen mellom overvekt og sammensetningen av bakterier i tarmen, sier professor og forskningsleder Oluf Borbye Pedersen.

Han har ikke selv deltatt i studien, men sier at dersom forskningsresultatene holder mål, har det noen interessante perspektiver i forhold til å bekjempe for eksempel fedme.

I studien har Karsten Kristiansen sammen med de kinesiske samarbeidspartnerne gjort en detaljert analyse av bakteriesammensetningen i tarmen blant 72 ekstremt overvektige kinesere med en BMI på over 35 og 79 slanke kinesere med en BMI på 20.

Samtidig tok forskerne blodprøver fra forsøksdeltakerne for å finne forskjeller i sammensetningen av aminosyrer i blodet.

Forskerne fant at de sterkt overvektige kineserne hadde svært lite eller ingen av bakterien Bacteroides thetaiotaomicron i tarmen. Bakteriearten var derimot rikelig til stede i tarmene til de slanke kineserne.

Forskerne fant også at sterkt overvektige kinesere hadde mye høyere konsentrasjoner av aminosyren glutaminsyre i blodet enn slanke kinesere.

  1. eldre par
  2. kreftsyk kvinne
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com