En ny studie viser at tåteflasker laget av plasttypen polypropylen slipper fra seg mikroplast når de varmes opp og ristes.
Tidsskriftet Nature Food har ifølge Forskning.no publisert en studie som konkluderer med at tåteflasker laget av plasttypen polypropylen avga mellom 1 og 16 millioner mikroplastpartikler per liter.
Til sammenligning får voksne i seg rundt 100.000 mikroplastbiter på et år.
Førsteamanuensis Martin Wagner ved NTNU forsker på effekten av mikroplast på helse og miljø. Han sier til Forskning.no at han er er litt forbauset over tallene i den nye studien.
– Jeg har holdt på med plastforurensning og mikroplast en god stund nå, så jeg blir egentlig ikke sjokkert lenger. Men nivået av mikroplast de rapporterer om fra disse tåteflaskene er veldig høyt, og mye høyere enn vi har trodd før, sier Wagner.
Usikker på helseeffekt
Forskerne bak studien fant ut at tåteflasker av eller med polypropylen er de vanligste på nettmarkedet på verdensbasis. Slike tåteflasker står for cirka 82 prosent av nettsalget i 48 land. Norge var ikke med i oversikten.
Forskerne brukte tre av tåteflaskene i flere forsøk. Dette viste at det ikke bare var når flaskene var nye at de avga plast. Daglige tester i tre uker viste at det hver dag ble frigjort ny mikroplast. Og oppvarming og risting slet løs flere partikler.
Toksikologisk forskning på mikroplast har ennå ikke kommet så langt at man kan si noe sikkert om hvilken effekt mikroplast har på helsen.
– Jeg tror det beste svaret på det spørsmålet, er at vi ikke vet, sier Wagner til forskning.no.