in ,

Tatovering kan bli forbudt

tatovering

4. Januar trer EUs nye kjemikalielovgivning i kraft. Det får konsekvenser som du kanskje ikke helt hadde tenkt på i denne sammenhengen. 

REACH, som EUs nye kjemikalielovgivning kalles, vil nemlig regulere og forby mer enn 4.000 stoffer som filles i tatoveringer og permanent makeup. 

Årsaken er at disse stoffene mistenkes å være allergi- og kreftfremkallende. Samtidig skal også blekket som benyttes merkes etter nye regler. 


– 4. Januar må jeg kaste fargelageret mitt. Og da har jeg ikke nye farger som er godkjente, sier leder for Dansk Tatovør Laug, Frank Rosenkilde, til dansk TV 2

I første omgang vil regelverket gjelde EU, men ettersom Norge er tilsluttet gjennom EØS-avtalen, betyr dette at Norge også må ta stilling til dette direktivet. Normalen er at EU-regler adopters uten større endringer. 

Regelverket innebærer at tatovører risikerer at mange av fargene de har brukt i årevis kan bli ulovlige. Utfra dette sier tatovørene selv til TV 2 at dette betyr at de ikke lenger kan tatovere. 

Ikke faglig grunnlag

Jørgen Serup er overlege ved dermatologisk avdeling på Bispebjerg sykehus, hvor det er en klinikk som tar seg spesielt av komplikasjoner med tatoveringer.

Ifølge ham har EU innført den nye loven uten et faglig grunnlag.

– Det er et faktum at det i verdenslitteraturen ikke er beskrevet et eneste tilfelle der tatoveringsfarger har gitt kreft til enten huden eller indre organer. Det er ren teori, sier Jørgen Serup til tv-kanalen. 

Han sier at stoffene nevnt kan forårsake kreft, men forteller videre at de ikke gjør det i tatoveringer. Dette er delvis fordi det er bare når du får dem inn – i motsetning til røyking, som du gjør flere ganger og ofte daglig – og det er i små mengder.

Serup hevder det i forhold til å utvikle kreft ikke er noen grunn til å frykte at man får kreft av pigmentene som tatovører bruker.

Det danske miljøverndepartementet støtter EU -direktivet, men sier til TV 2 at de ikke har anledning til å intervjues. De sier imidlertid at de vil innkalle tatoveringskunstnerne til et møte om hvordan yrket skal drives i fremtiden.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Geir Bukholm

Nå er mer enn 9 av 10 over 18 år vaksinert

500 sauer

Det er 550 sauer på dette bildet – kan du se de?