Hjem Helse Tegnene på at du er en «people pleaser» – og hvorfor det kan være direkte helseskadelig

Tegnene på at du er en «people pleaser» – og hvorfor det kan være direkte helseskadelig

Det å være en «people pleaser» høres kanskje ikke ut som en negativ egenskap. Men er man litt for hyggelig og sier ja til alt og alle, så er det rett og slett ikke sunt.

Psykologer advarer om at folk som alltid behager alle andre risikerer å skade sin egen emosjonelle og mentale helse. Ofte er dette en egenskap man har som er så ubevisst og automatisk at man kanskje ikke engang selv innser at man er en «people pleaser».

– De er snille mennesker som gir mye, så på overflaten fremstår det ikke som et problematisk atferdstrekk. Det kan fremstå som et nydelig og sjenerøst hjerte, sier psykologen Dee Johnson til Daily Mail.

Men, advarer hun: Det å glede alle andre hele tiden har en pris – vanligvis for deg selv.

Flere typer «pleasere»

Det finnes forskjellige typer. Best kjent er «ja-personen». Men andre kan være mer en «vaktmester» type som er opptatt av andres behov og ønsker å hjelpe. Atter andre blir som en kameleon, som ignorerer sine egne følelser for å passe inn.

Et vanlig fellestrekk er at en people pleaser aldri vil gi uttrykk for sine egne behov eller ideer, enten det er på jobb, hjemme, med venner eller i forhold.

– De er ikke naturlig selvsikre og vil gjerne fremstå som behagelige mennesker som alltid er glade for å gjøre hva andre mennesker vil. De fremstår ofte som ganske omgjengelige. Men det som egentlig skjer er at de prioriterer alle andre før seg selv, og dermed undergraver de også seg selv, sier Johnson.

Dersom du er en person som sier «beklager» mer enn «nei» er dette et typisk varselstegn. «Nei» er et ord som sjelden brukes av people pleasers.

Kronisk ubesluttsomhet er et annet tegn på at man så fokusert på andre mennesker at man ikke er vant med å lytte til dine egne ønsker og behov kan også være et tegn på at du er så u, fordi du har vært.

Kan gi fysiske problemer

Det er mest sannsynlig en ubevisst skjematisk respons, som du har lært som en mestringsmekanisme fra en tidligere erfaring (ofte, men ikke alltid, i barndommen).

Ofte kommer slik adferd av at trossystemet har blitt formet av en opplevelse av at kjærlighet, omsorg og sikkerhet er betinget. Det kan få en person til å ugyldiggjøre sine egne behov.

Men selv om people pleasers kan være svært behagelig, så kommer det med en pris:

– Å undertrykke følelsene våre fører til emosjonelle og fysiske problemer, som for eksempel angst, depresjon, uforholdsmessige fryktbaserte reaksjoner. Å behage andre før deg selv vil fortsette å bygge oppunder troen om at du ikke er verdig eller elskelig, forklarer terapeuten.

Andre vet ikke nødvendigvis at de opprører deg

Hun advarer også at om man aldri setter grenser for andre mennesker, kan det føre til at man føler seg isolert og misforstått.

– Du gir folk tillatelse til å tråkke på deg, og inni deg er du såret og føler deg avvist, sint og oversett. Men ettersom ingen vet hvem du egentlig er og hva du virkelig trenger, vil folk ikke ha noen anelse om at de opprører deg, sier hun.

Psykologen har også sett mennesker kan være så engstelige for avvisning, at de de blir overfokusert på hva andre føler og mister evnen til å ta tak i eller til og med kjenne sine egne følelser.

– Det kan gjøre at du blir ubevisst tiltrukket av mennesker og relasjoner der behovene dine ikke blir vurdert som like viktig – fordi det føles kjent.

I noen tilfeller går det å unngå å «belaste» andre mennesker med sine indre følelser så langt som at man prøver å finne måter å takle egne følelser på måter som rett og slett er skadelige. Avhengighet et et godt eksempel på dette.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com