in

Tellefsen: – Da jeg først fikk høre om ideen ble jeg både innbilsk og smigret

Arve Tellefsen

Denne høsten skal fiolinisten ut på turné med forestillingen «Et musikerliv», basert på et unikt liv på godt og vondt.

På billettsiden tix.no sier arrangøren om forestillingen at Tellefsen denne gangen lar fiolinen spille andrestemmen. I forestillingen «Et musikerliv» tar han oss med på sin reise gjennom oppturer og nedturer, som musiker og menneske.

– Da jeg først fikk høre om ideen til en slags forestilling om mitt musikerliv, ble jeg både innbilsk og smigret, men etter at tanken på dette hadde sunket inn, ble følelsen av skrekk og gru dominerende. Hva har jeg å fortelle om som skulle interessere andre, sier Arve Tellefsen i omtalen av forestillingen.


Les også: Tellefsen og kona går fra hverandre

– Det gruer jeg meg litt til, for jeg har hatt en del oppturer, men har også hatt en del nedturer. Det kan være vondt å gå tilbake på sånne ting, så jeg både gruer og gleder meg, forteller Arve Tellefsen til TV 2.

Mistet søsteren da han var sju

Et av de vanskelige temaene han tar opp er da han som sjuåring mistet søsteren Kari. Hun var ni år og drømte om å bli pianist, men fikk giktfeber som gikk over i betennelse i hjerteposen. Kari ble kun ni år.

Les også: Arve Tellefsen: – Jeg er engstelig og forsiktig

– Det var ikke skrevet i stjernene at jeg skulle reise rundt og spille fiolin i hele verden, der jeg gikk i Kirkegata i Trondheim, sier han om sin egen musikerkarriere.

Han sier videre at han har hatt mye flaks og vært heldig med helse og veivalg.

I godt voksen alder har Tellefsen også blitt pappa til to jenter, Kari Sofie (19) og Ingeborg Cecilie (17). Hvorvidt de er en del av forestillingen sier han ingenting om. Men Kari Sofie er faktisk oppkalt etter pappas avdøde søster.

– Å miste søsteren min er det verste jeg har opplevd. Det har preget meg hele livet. Kari var en viktig fjerdepart av familien som plutselig forsvant, har Arve Tellefsen tidligere uttalt til Dagbladet.

Forsiktig under pandemien

Tellefsen har tidligere fortalt at han har vært svært forsiktig inder koronaen-pandemien, og at han syntes krisen vi forhåpentlig nå har bak oss minner om krigen.

– Det minner meg om krigen og etterkrigstida, og det samholdet og dugnadsånden som oppsto da, sa han kort etter at Norge stengte.

Den folkekjære artisten la til at

– Nå er det viktig at vi holder avstand, og smiler til hverandre og sier hei. Det varmer.

Spiller så lenge det er gøy og så lenge folk vil høre

Men det som er helt sikkert er at Tellefsen ikke har noen planer om å lene seg tilbake og bli pensjonist. Ikke så lenge han har glede av å spille, og folk har glede av å høre på ham.

Les også: Olav Thon blar opp 30 millioner til forskning

Han fikk engang et godt råd av Wenche Foss om hva en godt voksen artist kunne si når noen prøver å booke en inn:

– Hvis jeg blir spurt om å komme til et sted, så sier jeg at jeg kommer gjerne hvis jeg er i live.

Da var det en som sa forleden:

– Hvis du ikke er i live, har du en annen du kan anbefale oss, avslutter Arve Tellefsen til TV 2.

Les også: En rørt Åge Aleksandersen hyllet i anledning 70-årsdagen

Ellen Horn har regi på forestillingen

Tellefsen fyller 85 år i år, og har lenge hatt lyst til å samle opp tråder fra sitt liv både på- og bak scenen. Siden 1960-tallet har han vært den dominerende, klassiske utøveren i Norge, også som norsk utøver på internasjonalt nivå. Få har betydd mer for den klassiske musikkens synlighet i Norge enn Tellefsen.

Han har et ustoppelig behov for å begeistre og bevege sitt publikum. I denne konsertserien lover arrangøren publikum at Tellefsens fortellinger, i en levende samtale med Arild Erikstad, veves sammen med høydepunkter fra arkivene.

Resultatet er et nært og åpent møte med en mester, med vakre toner fra et langt liv på scenen. Regioppgaven er tildelt Ellen Horn, som har fått en spennende utfordring med å sy det hele sammen. 

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

mann sover

Overraskende forskning: Er du mann kan dette påvirke søvnen din drastisk

Tv-yndlingen Leo med ny og alvorlig «pekefinger-fri» serie