Hjem Hus og hjem Hvilken temperatur har du i soverommet ditt? Det betyr mer enn du tror

Hvilken temperatur har du i soverommet ditt? Det betyr mer enn du tror

Noen liker å ha det varmt når de sover, andre liker å ha det kaldt. Men spiller det egentlig noen rolle da, tenker mange, og ja, det gjør det. Kanskje mer enn du tror.

Faktisk har temperaturen i soverommet stor betydning for en lang rekke ting. Ikke bare for hvordan du sover, men også for kroppen din. Og den beste temperaturen? Kjølig! Det skal være kjølig, men ikke så kaldt at du hakker tenner når du legger deg, men jo kjøligere jo bedre.

Fordelene med et kjølig soveværelse er som sagt mange. Det mest opplagte er selvfølgelig at søvnkvaliteten blir bedre, men la oss kikke litt på hva annet som er bra med et kjølig soverom.

Vi har satt opp noen punkter over hva som er godt for deg, og hvilke knep du kan ty til for å sove bedre.

  1. Du sovner fortere i et kjølig soverom. Siden urtiden er menneskets instinkter tilpasset kaldere temperaturer om natten, og den biologiske klokken forteller oss at nå skal vi sove.
Sovende jente
Foto: Pixabay

2. Det er bra for psyken å sove i et kaldt værelse. Ettersom søvnkvaliteten er bedre, sover man bedre og er dermed også mer uthvilt når man våkner.

temperatur soverom
Foto: Pixabay

3. Du blir slankere av å sove kaldt. Helt sant. Grunnen til dette er at kroppen forbrenner fett for å produsere varme.

temperatur soverom
Foto: Pixabay

4. Skulle det likevel bli for varmt under dynen, kan du enten snu den, skifte den, eller stikke tærne utenfor. På den måten kan du også regulere temperaturen for best komfort.

5. Sjekk temperaturen før du legger deg. Den ideelle temperaturen i soverommet ligger mellom 15 og 19 grader celsius. Gjerne nærmere 15 enn 19.

6. Sover du med pysj? Sørg i så fall for at denne ikke blir for varm, eventuelt skift ut dynen med en som ikke er for tykk og varm. Eventuelt prøv bare med pysjbukse eller skjorte, eller kanskje bare en t-skjorte.

7. Heng dynen ut til lufting en time før leggetid. Så er den frisk og deilig kald. Dette er spesielt effektivt i de tilfellene det kanskje ikke er lett å kjøle ned selve soverommet du skal sove i. Bruker du pysj, kan den med hell også luftes.

8. Du har sikkert hørt uttrykket om å få seg litt skjønnhetssøvn? Vel, dette stemmer faktisk. Når du sover produserer kroppen et stoff som heter melatonin, som dannes av serotonin og skilles ut av epifysen. Dette stoffet har flere helsemessige fordeler, blant annet motvirker det rynker, og kan virke forebyggende mot sykdommer.

9. Luft godt ut i soverommet før leggetid. Dette senker temperaturen betraktelig, i hvert fall om vinteren, samtidig som det gir frisk luft i værelset. Noe som igjen hjelper deg med å sovne fortere, og gir bedre nattesøvn.

10. Om sommeren kan det være vanskelig å holde temperaturen nede innendørs, men med et enkelt portabelt klimaanlegg kan man hurtig og enkelt kjøle ned mindre rom før leggetid. For å spre kulden bedre kan man også benytte en liten stillegående vifte. Dette er også effektivt

Del gjerne, slik at andre med søvnproblemer også kan sove bedre om natten. God natt!

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com