fredag, februar 28, 2020
Nyheter Tenåring måtte på sykehus etter å ha ruset seg...

Tenåring måtte på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt. Politiet er bekymret

-

Tenåringer som ruser seg på muskatnøtt er ikke et nytt fenomen. Populariteten til krydderet har gått i bølger, og nå kan det tyde på at muskat er tilbake i enkelte ungdomsmiljøer. Det bekymrer politiet.

«At vi nå registrerer dette bekymrer oss. Muskatnøtt er giftig og kan være svært skadelig. Derfor ønsker vi å informere om skadevirkninger og å forebygge, slik at dette ikke skjer igjen», sier John-Kåre Granheim i politiet i Midt-Troms til NRK.

Flere ganger tidligere har ungdom ruset seg på muskatnøtt. På 2000-tallet fikk Giftinformasjonen rundt 50 henvendelser over fem år, om akutte og kroniske inntak av muskatnøtt hos mennesker. De fleste var tenåringer og unge voksne.

Gir hallusinasjoner

Lene Solheim Jacobsen, seniorrådgiver på Giftinformasjonen, forteller at effekten av muskatnøtt kan minne om amfetaminlignende stoffer.

«Man kan få hallusinasjoner og sterk angst. Man kan gjøre unormale ting, få høyt blodtrykk og rask hjerterytme som trenger behandling. Man kan bli sløv og trøtt og sove tungt, og trenge overvåking på sykehus på grunn av det», sier hun.

muskat
Det kan være svært farlig å bruke muskat som rusmiddel. Foto: Canva

Innkaller til foreldremøte

Tenåringen som havnet på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt, går på Bardu ungdomsskole. Rektor ved skolen, Tor Eriksen, tar dette på største alvor.

«Dette er alvorlig fordi det er en rus som kan gi hallusinasjoner. Rusen kan vare i flere dager, og dersom dette brukes i sammenheng med alkohol blir det ekstra alvorlig», sier han.

Rektoren ble varslet av politiet som at muskatnøtt hadde vært brukt i ungdomsmiljøet ved skolen. Derfor innkaller rektoren og politiet nå inn til foreldremøte, der alle ungdomsskoler og videregående skoler er invitert til å delta.

«Vi ønsker å være en tydelig MOT-kommune, og tar derfor tak i dette med én gang. Vi har ingen ungdommer å miste. Nå er det vår jobb som voksne å veilede ungdommen på rett spor», sier Tor Eriksen.

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Etter å ha blitt forlatt to ganger, fikk 11-åringen endelig en adoptivfar og et hjem

11 år gamle Anthony ble først forlatt av sine biologiske foreldre da han var to år gammel. Fire år gammel ble...

I dag fyller Thomas Numme 50 – se den herlige gratulasjonen fra Harald Rønneberg

"Jeg kunne ikke drømt om en bedre venn." Det skriver Harald Rønneberg i et innlegg på Instagram...

Kjære travle mennesker: – ta tilbake familiesammenkomstene

"Det har skjedd et dødsfall. Familiesammenkomster er i ferd med å svinne hen..." Slik starter innlegget til Alison...