Hjem Familie Hører ikke tenåringen på deg? Forskning avslører hvorfor

Hører ikke tenåringen på deg? Forskning avslører hvorfor

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om du har tenåringer i hus og synes de ikke hører etter så kan nok det stemme. De er programmert til det fra naturens side.

Biologiske signaler i hjernen forteller tenåringer at morens stemme ikke betyr så mye som den gjorde i barndommen.

Når barna er rundt 13 år skifter hjernen fra å fokusere på morens stemmer til å favorisere nye stemmer. Dette er ifølge en studie fra Stanford School of Medicine en del av det biologiske signalet som driver tenåringer til å skille seg fra foreldrene.

Om du opplever at tenåringene dine ikke ser ut til å høre hva du sier til dem er det ikke bare det at de ikke vil rydde rommet sitt eller gjøre ferdig leksene sine: Hjernen deres registrerer rett og slett ikke stemmen din slik den gjorde før de nådde tenårene.

Fra barna er rundt 13 finner ikke hjernene deres lenger morens stemmer som unikt givende, og de tuner seg ofte mer inn på ukjente stemmer.

Studien, som ble publisert i Journal of Neuroscience, brukte funksjonelle MR-hjerneskanninger for å gi den første detaljerte nevrobiologiske forklaringen på hvordan tenåringer begynner å skille seg fra foreldrene sine.

– Akkurat som et spedbarn vet å tune inn på morens stemme, vet en ungdom å tune seg inn på nye stemmer, sier hovedforfatteren bak studiet, dr. Daniel Abrams. Han er førsteamanuensis i psykiatri og atferdsvitenskap.

– Som tenåring vet du ikke at du gjør dette. Du er bare deg: Du har vennene dine og nye følgesvenner, og du vil tilbringe tid med dem. Sinnet ditt blir stadig mer følsomt for og tiltrukket av disse ukjente stemmene, sier han.

Mer aktivert av ukjente stemmer

Studien tok for seg friske tenåringer mellom 13 og 16,5 år som bodde sammen med, og ble oppdratt av, sin biologiske mor.

Det er et funn som stemmer overens med tenåringer sin økte interesse for mange typer sosiale signaler. Men i tenåringshjerner blir imidlertid belønningskretsene og hjernesentrene som prioriterer viktig stimuli mer aktivert av ukjente stemmer enn de blir av stemmen til mødrene deres.

Forskerne understreker at hjernens vridning mot nye stemmer er et aspekt av sunn modning.

– Et barn blir selvstendig på et tidspunkt, og det må utløses av et underliggende biologisk signal, sier lege Vinod Menon og de to psykiatriprofessorene Rachael L. og Walter F. Nichols som også har vært sentrale forskere i studien.

tenåring
Det er er en grunn til at tenåringer ikke hører på deg. Foto: Canva

– Dette er et signal som hjelper tenåringer å engasjere seg i verden og danne forbindelser som lar dem være sosialt dyktige utenfor familiene sine, kommenterer de.

Stanford-teamet har tidligere funnet ut at det å høre mammas stemme utløser en eksplosjon av unike responser i hjernen til barn under 12 år.

Studien de publiserte i 2016 viste at barn kan identifisere mødrenes stemmer med ekstremt høy nøyaktighet og at den spesielle lyden av Mor ikke bare setter i gang hjernens auditive prosesseringsområder, men også mange områder som ikke utløses av ukjente stemmer, inkludert belønningssentre, deler av hjernen som behandler emosjoner, visuelle prosesseringssentre og de delene av hjernen som bestemmer hvilken innkommende informasjon som er viktig.

  1. morogdatter
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com