Forsiden Familie Tenåringsmor mener foreldre gjør alt for mye for barna sine - Disse...

Tenåringsmor mener foreldre gjør alt for mye for barna sine – Disse 8 tingene bør barna klare selv før de fyller 13 år

De fleste foreldre kjenner nok til problemstillingen, hvor mye skal jeg gjøre for barna mine og hvor mye bør jeg forvente at de skal kunne klare selv?

Amy Carney er en amerikansk fembarnsmor. Hun har tre tenåringsgutter, en tenåringsjente, og en adoptivsønn på 10 år under sine vinger. Den aktive tenåringsmoren har sett seg lei på at foreldre syr puter under armene på barna sine. På bloggen sin har hun skrevet et innlegg om hvordan hun selv oppdrar barn. Hun har laget en liste over ting hun mener barn bør mestre før de fyller 13 år. Nedenfor kan du lese utdrag av listen hennes.

1. Stå opp selv om morgenen

sovende gutt
Foto: TheSleepJudge

Hvis du fortsatt fremdeles vekker lille Johnny om morgenen, er det på tide å la en vekkerklokke gjøre jobben sin. Du er ikke i mamma eller pappapermisjon lenger. Mine barn har hatt forventninger på seg til å klare å stå opp selv siden de begynte i tredje klasse. Klart, det blir dager hvor vi må rushe ut av huset i siste minutt. Men snooze-knappen er ikke fristende for barna i lengden dersom den fører til at man knapt får frokost i deg.

Jeg hørte nylig en mamma fortelle om at hun fremdeles vekker tenåringene sine, at hun elsket å gå inn og vekke dem hver morgen. Vennligst stopp. Jeg liker barna mine like mye som deg, men vårt mål er å oppdra velfungerende voksne her.

2. Lage frokost og lunsjpakke selv

Lage frokost og lunsjpakke selv
Foto: IKEA

Vekkerklokken min består av lyden av barn som skyller tallerkenen de har brukt til frokost. Jobben min består av å sørge for at det er nok mat i huset slik at barna kan lage seg frokost og lunsj.

En venn spurte meg om hvordan jeg kunne være sikker på at barna faktisk laget seg skolemat. Jeg kan ikke være sikker. Men jeg vet at det er nok mat i kjøleskapet, og det er opp til barna å lage med seg det de har lyst på. Det er bare noen få år til de flytter hjemmefra og da vil jeg ha null oversikt over hvor mye eller hva de spiser. Barna må lære å styre kostholdet allerede nå.

3. Gjøre leksene

Gjøre leksene
Foto: Videoblocks

Jeg har mange barn, noe som tilsier mange lekser i huset vårt. Tidligere hjalp jeg barna med alle leksene, men nå er de gammel nok til å gjøre dem på egenhånd. Vi har en avtale om at barna gjør leksene og fester arbeidet sitt på en oppslagstavle. Jeg går så gjennom og signerer på at de har gjort leksene.

LES OGSÅ
Vil nekte deg å fly mer enn to ganger i året

Du må ansvarliggjøre dine barn. Snart skal de fylle ut jobbsøknader og de må klare å gjøre ting på egenhånd.

LES OGSÅ
Turgåer bar skadet hund ned et 3350 meter høyt fjell - så kom overraskelsen

4. Ta konsekvensene av å glemme ting

glemme ting
Foto: Getty

På mandag morgen kjørte vi på motorveien på vei til skolen da datteren min plutselig innså at hun hadde glemt telefonen sin. «Vi må snu mamma!» En annen hadde glemt noe annet. Jeg vurderte et lite øyeblikk å snu, men nei. Vi kjørte videre.

Foreldre har alt for lett for å skjerme barna sine fra naturlige konsekvenser. Å glemme noe gir en naturlig konsekvens. Har du glemt noe? Ta konsekvensen av det! Barn må også lære at de må planlegge dagen sin.

5. Vaske klær

Vaske klær
Barn bør lære å vaske klær.

«HVA!? Har du ikke vasket shortsen min?» Ikke en uvanlig setning å høre fra barn. I mitt hjem blir barna lært hvordan de vasker klær selv. Som oftest gjør selvfølgelig jeg det for dem, men er det spesielle ting de trenger som skulle vært vasket så vet de hvordan de kan vaske klærne.

6. Sende e-poster og ringe til lærere og trenere

Ordne opp
Bør lære å ordne opp selv.

Dersom barnet ditt har et problem med læreren eller treneren sin, må barnet lære hvordan man ordner opp i slike ting. I mitt hjem må barna lære å ta kontakt med personer, og ordne opp selv, så lenge det er småting og ikke store saker som foreldre bør og skal være involvert i.

Ikke vær en overinvolvert forelder. Lær barna opp til hvordan man angriper og håndterer problemer.

Hvorfor stiller jeg disse kravene til barna mine? Tenk over, hva er egentlig målet ditt med barna? Er det at de skal bli selvstendige og oppegående voksne?

Hvis du kan svare ja på dette så må du som forelder begynne å gi barna en sjanse. La barna og ungdommene få kjenne på hvordan det er å stå på to ben, stort sett klarer de det helt fint.

Jeg ønsker i hvert fall å være trygg på at barna mine er klar til å takle verden på egenhånd når de en dag forlater redet. Jeg lar dem feile, lykkes, og lære.

Så vennligst ikke døm meg dersom du duller rundt meg barna dine og gjør alt for dem. Jeg gjør det med gode intensjoner.

Hva mener du? Er denne moren inne på noe når det gjelder oppdragelse, eller stiller hun alt for høye krav til barna sine? Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet på Facebook! 

Eivind Ertesvåg
Jeg opprettet Sosialnytt i 2014. Da med formål om å spre gladsaker og inspirerende historier, fremfor all negativiteten som ofte preger nyhetsbildet. Siden den gang har siden vokst og Sosialnytt har i dag flere skribenter og tusenvis av engasjerte lesere. Jeg har studert webkommunikasjon og er også utdannet sosionom. På fritiden opptar familie, venner og livet som småbarnsfar det meste av tiden min. .

Mest lest nå

Hunder slaktes for å bli festivalmat

Urovekkende bilder viser at hunder blir brent levende før en årlig hundekjøtt festival i Kina under feiringen av sommersolverv. Ifølge den britiske avisen Independent blir...

Alexander Rybak: «Jeg er konstant redd for å leve»

Alexander Rybak har hatt en del utfordringer med sykdom det siste året. Nå deler han en tekst på Instagram, som får fansen til å...

Fire barn syke etter å ha spist giftig plante. Advarer foreldre – likner på sukkererter

Barna var på SFO da de spiste av den meget giftige planten Gullregn. De syns planten liknet på sukkererter. Barna ble så dårlige at de...

Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer

Flere helsesøstre har ropt varsku om foreldres mobilbruk. De mener at barn kan bli skadelidende av foreldres manglende tilstedeværelse. Nå henger forskere seg på. Amerikanske...

Nytt bilde av Elvis Presleys barnebarn får folk til å steile

Elvis datter, Lisa Marie Presley, skaper overskrifter etter at hun la ut et bilde av sine fire barn. Fansen blir helt lamslått over hvordan...