Hjem Dyr Tenk deg om før du kaster noe langs veien – søppel gir mange husdyr en smertefull død hvert eneste år

Tenk deg om før du kaster noe langs veien – søppel gir mange husdyr en smertefull død hvert eneste år

av Anne C. Olsen

Det er ikke bare plast i havet som skaper trøbbel for dyr. Hvert år melder bønder om kuer som lider en smertefull død forårsaket av innvendige skader grunnet biter av metall, glass eller plast i fôret. De bitene er gjerne kastet der av noen.

– Vi får årlig inn en del meldinger der storfe har dødd eller er avlivet på grunn av at de har fått i seg skarpe gjenstander gjennom fôret. Ikke sjeldent er synderen søppel som vi mennesker kaster fra oss i beiteområder eller langs veien, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

I 2021 ble det rapportert inn over 1400 tilfeller av «Kvast» hos kyr, okser og kalver. En økning fra 1300 året før. Det viser tall fra Kukontrollen.

«Kvast» er betegnelsen på selve fordøyelsesforstyrrelsen hos storfe. De klarer ikke å sortere ut fremmedlegemer i fôret, og metallbitene blir med ned i magen på dyret. 

Øl- og brusbokser havner i fôret

En del av disse tilfellene er metallbokser som øl- og brusbokser. Havner de i slåmaskinen blir de malt til små biter i dyrefôret som er svært vanskelig å oppdage.

Søppelrydding i forkant og bruk av magneter for å fjerne metallbitene tar dessverre ikke alt.

– Dette er nok en veldig god grunn til å ikke kaste søppel i naturen. Kvernes metallbitene opp i dyrefôret, er det som å spise barberblad. For dyret kan resultatet bli store indre blødninger, betennelser og i verste fall en smertefull død, sier Eklo.

Husdyrforsikringen gir erstatning, både hvis dyret dør og driftstapet som oppstår i etterkant, men det er en mager trøst sammenlignet med de lidelsene dyret blir utsatt for og tapet av et godt dyr. 

Forebygging er vårt viktigste verktøy

Mesta vedlikeholder rundt 26.000 kilometer vei hvert år og jobber for at vi alle skal ta vare på veien – for miljøet, men også for sikkerheten på og langs veien.

I 2022 gjennomføres derfor prosjektet «På rett vei» i Innlandet. Prosjektet skal skaffe unik innsikt i forsøplingsproblemene langs norske veier og bidra til å redusere forsøpling langs veier gjennom kartlegging.

Selskapet håper å få mer kunnskap om problemet og utvikle forebyggende tiltak basert på denne innsikten.

Den aller enkleste måten å forebygge på er likevel om hver og en av oss ikke kaster søppel andre steder enn i søppeldunken der det hører hjemme.

Enkle tiltak for å unngå forsøpling:

o   Bruk flergangs i stedet for engangs

o   Ha med søppelpose i bilen

o   Unngå å plassere søppel ved siden av fulle søppeldunker på rasteplassene

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.