onsdag, mars 3, 2021

Terje Sporsem forteller om morens sykdom – jeg ønsker åpenhet

Mest lest nå

Komiker Terje Sporsem har et ønske om å bryte ned tabuer rundt sykdommen alzheimers etter at hans mor fikk diagnosen. Det å være pårørende blir en viktig del av Sporsem sitt kommende Standupshow.

– Det er så mye stigma og nedhysjing rundt demenssykdom. Folk senker til og med stemmen og prater litt lavere når de snakker om det. Men vi har vært åpne om at mamma har fått Alzheimers, og da føles alt enklere. Alle skjønner at hun kanskje ikke er helt som før, sier Sporsem til Dagbladet.

Endret

Sporsem forteller hvordan sykdommen har endret hans mor gjennom de siste årene. Hans mor som var tidligere teaterentusiast og politiker vet nå ofte ikke hvilken dag det er, hun kan tro sønnen er ektemannen og kan ha vansker med å kle på seg.


Sporsem har forsøkt å holde fast i glimtene av humor, forteller han, mens de blanke øynene vitner om de mange gangene det har vært alt annet enn gøy, skriver Dagbladet.

Terje Sposhem er for tiden å se i Farmen Kjendis og han kan fortelle at en av grunnene til å være med i programmet er for å lage research til hans kommende standupshow «Absolute norsk». I showet skal Sporsem undersøke spriket mellom den romantiske framstillingen av Norge og hvordan landet egentlig er blitt.

– Vi selger ut den bonderomantiske drømmen, men er helt annerledes, forteller han.

Sporsem er å se på årets Farmen Kjendis på TV2.

En av historiene han ønsker å dele på scenen handler om morens sykdom.

– Mamma er nesten blitt et bilde på det Norge vi hele tiden snakker om, men som ikke lenger er slik. Den mammaen jeg hadde da jeg vokste opp, er ikke der lenger. Hun er der fysisk, men har glemt mye av sin historie, sier han og fortsetter:

– Det er trist og rart å se. Men skal vi klare å holde livet gående i familien, og ikke grave oss helt ned, må vi også tørre å snakke om og kanskje le litt av noe av det. Det er sikkert en slags forsvarsmekanisme, men humor gjør det enklere å forholde seg til sykdommen. Det gjør at man får litt distanse til de vondeste tingene.

Et vanskelig tema

Nå sitter Sporshem og prøver å finne passende måter å skrive noe humoristisk om demens. Han frykter at noen kan tro at han ler og vitser om morens sykdom.

– Jeg har vært i tvil om jeg skulle snakke om sykdommen hennes, men jeg føler mest av alt at det er viktig å snakke om den. Jeg skjønner ikke skammen rundt det å si at noen har en demenssykdom. Jeg har lyst i å rive opp i de tabuene.

Han ønsker også å hylle sin far i den kommende forestillingen. Hans far har bodd sammen med og passet på moren gjennom de krevende årene sykdommen har utviklet seg.

– Det er fint å se den kjærligheten han har til henne. Faren min er min superhelt. Han er helt rå. Jeg vil også gjøre pappa stolt, forteller Sporsem til Dagbladet.

LES MER:

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter