in

Theresa (105) mener lettbrus er hemmeligheten bak hennes høye alder – forskerne er uenige – hva tror du?

Theresa Rowley celebrated her 104th birthday and credits a daily can of Diet Coke for her longevity

Theresa Rowley fra Grand Rapids, Michigan USA, feiret den 1. januar sin fødselsdag nummer 105. Hun sverger på at hemmeligheten bak den høye alderen er noe så enkelt som at hun drikker Diet Coke hver eneste dag.

– Da jeg fylte 100 trodde jeg ikke jeg skulle bli 104. Så ble jeg 101, og ingenting skjedde. Så, her er jeg fortsatt. 104 år gammel, og fortsatt alt ok, forteller hun ifølge Today.

Pleiehjemmet hun bor på kan fortelle at den spreke damen drikker minst en boks med lettbrus om dagen.


– Jeg drikker det fordi jeg liker det. Jeg må handle inn mer Diet Coke snart, og jeg har en pose full av tomme colabokser som skal pantes. Hva jeg skal kjøpe for pengene? Mer Diet Coke, selvfølgelig, sier Rowley.

Diet Coke ble lansert allerede i 1982 – da var den Illinoisfødte fru Rowley 68 år!

Forskerne er imidlertid ikke enige med fru Rowley i at lettbrusen har bidratt i positiv retning hva alderen angår, heller tvert i mot. Lettbrus er i flere studier gjentatte ganger forbundet med dårlig helse og sykdommer som diabetes, slag og demens.

Theresa Rowley, 104 år fra Michigan, tror at hemmeligheten bak den høye alderen er en daglig boks med Diet Coke.

Fru Rowley feiret sin 104 års fødselsdag som seg hør og bør med kake.

Den spreke 104-åringen har bodd på det samme pleiehjemmet de siste 15 årene.

I motsetning til hva mange tror, mener forskerne at lettbrus faktisk bidrar til både vektøkning og diabetes – selv om den inneholder et forholdsvis lavt nivå av kalorier. De mener at moderne lettprodukter forvirrer kroppen fordi de hovedsakelig består av unaturlige ingredienser.

For ettersom lavkalori-drikkene er like søte som dem med sukkerinnhold, sendes det feilaktige signaler til hjernen som igjen påvirker stoffskiftet. Forskere ved Yale University har kommet frem til at hjernen oppfatter de falske søtstoffene som energi slik at kroppen tror den blir tilført kalorier mens den egentlig ikke gjør det.

Videre er det påvist at de som drikker mer enn en enhet lettbrus om dagen er opptil tre ganger så utsatt for demens og slag som de som ikke gjør det.

Derfor mener forskerne at lettbrus ikke lenger skal regnes som et sunnere alternativ enn vanlig brus, men vil heller oppfordre folk til å velge å drikke enten vann eller melk. Dessuten viser en undersøkelse utført av Boston University at blant 4400 forsøkspersoner  var det større sjanse for å få slag eller demens av lettbrus enn av vanlig sukkerholdig drikke.

Det var ingen direkte forbindelse mellom det å drikke sukkerholdig drikke og sykdom, uten at forskerne vil oppfordre til å drikke det heller. Det som derimot kunne påvises var at kunstige søtstoffer som for eksempel aspartam og sakkarin hadde innvirkning på blodomløpet, noe som igjen kunne forårsake slag og utløse demens.

En britisk farmasøyt har sjokkert den lettbrusdrikkende del av befolkningen ved å publisere en oversikt over hvordan en enkelt boks med lettbrus kan påvirke kroppen, allerede fra den er drukket inntil en time senere.

Oversikten viser at drikken angriper kroppen umiddelbart etter inntak, og bivirkninger som at de kunstige stoffene fører til syreangrep på tannemaljen og kan utløse insulin oppstår, samtidig som kroppen senker forbrenningen samtidig som den øker lysten på mer drikke.

De første ti minuttene: Smaksløkene påvirkes og signaliserer til hjernen at kroppen har inntatt sukker, selv om den ikke har det. Emaljen på tenne nedbrytes på grunn av det høye fosforinnholdet.

Etter 20 minutter: Kroppen begynner å produsere insulin, som igjen gjør at forbrenningen senkes og fettvev dannes. Som oftest rundt midjen. Risiko for høyt blodtrykk og hjerte-, og karsykdommer. Insulinnivået i blodet øker, i og med produksjonen stiger uten at sukkernivået gjør det samme.

Man får lyst på mer, og det er nærliggende å starte hele syklusen om igjen.

Etter 40 minutter: Lettbrus som blant annet Diet Coke har den samme effekten på kroppen som kokain, i den forståelse at kroppen dehydreres og hjernen lures til å ville ha mer.

Etter 60 minutter: Søtstoffene lurer kroppen til å forbrenne næringsstoffer, hvilket gjør deg sulten og tørst, og dermed få lyst på mer.

Har man da ikke tilgang til mer lettbrus kan man få lyst på annen sukkerholdig mat, hvilket forvirrer kroppen enda mer.

Alt i alt mener forskerne at det overhodet ikke finnes noen fordeler med å drikke lettbrus inneholdende andre søtstoffer enn sukker. Heller tvert i mot. Mangel på ordinært vann kan føre til ørhet, hodepine, dårlig konsentrasjon, tretthet og irritasjon.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Forskning: Kvinner er bedre og tryggere sjåfører enn menn!

terry jones

Monty Python-skuespiller Terry Jones er død