Hjem Historier fra livet Theresa er en kvinnelig høvding i Malawi – hun har brukt sin posisjon til å løse opp over 850 barneekteskap

Theresa er en kvinnelig høvding i Malawi – hun har brukt sin posisjon til å løse opp over 850 barneekteskap

Denne historien handler om noe så uvanlig som en kvinne som ble valgt til høvding for en landsby i Afrika. Og hun har jammen utrettet store ting med sitt verv.

Når de eldste valgte henne som ny høvding, valgte Theresa Kachindamoto å avslutte jobben hun hadde hatt de siste 27 årene som sekretær ved et college i byen Zomba, hun dro hjem til Monkey Bay, et vakkert fjellområde rundt Lake Malawi, og startet på oppdraget hun hadde fått.

Som en kvinne, den yngste av 12 søsken, og mor til fem, hadde Kachindamoto aldri forventet å bli sjefen til mer enn 100.000 mennesker.
I følge AlJazeera reporter Hannah McNeish, ble hun valgt fordi hun var «flink med folk».

Sjokkert over det som møtte henne

Kachindamoto startet jobben med å dra på hjemmebesøk til folk i landsbyen. Hun ble sjokkert da hun så jenter, så unge som 12 år, med babyer og ektemenn.

Ifølge AlJazeera er ikke Kachindamoto en kvinne som tier.

«Jeg fortalte dem: Enten du liker det eller ikke, jeg skal få disse ekteskapene til å opphøre.»

Mer enn halvparten av Malawis jenter er gift før fylte 18 år, landet er rangert som nummer 8 av 20 land med verdens høyeste forekomst av barneekteskap.
Malawi er et av verdens fattigste steder, og på landsbyen er det ikke uvanlig å gifte bort barna sine av økonomiske grunner.

Emilida Misomali er en del av en mødregruppe i landsbyen Chimoya som advarer foreldre om hva tidlig ekteskap og barnefødsler kan føre til. Hun forteller:

«De fleste av dem sier at det er bedre for barna deres å bli giftet bort. De har ikke råd til å beholde alle barna. Men vi ser en rekke alarmerende ting rundt dette. Jentene er alt for små til å føde, og vi ser keisersnitt som skjærer opp de små kroppene deres.» 

I Malawi er 1 av 10 personer smittet med hiv. Det lever også en eldgammel tro på at dersom syke mennesker har sex med jomfruer, vil de bli frisk. Derfor er de små jentene konstant i fare.

I følge UNICEF er én av fem malawiske jenter og én av syv gutter utsatt for seksuelle overgrep. De fleste overgripere er folk som barna har tillit og er knyttet til, for eksempel onkler, stefedre og fedre.

«Dette er mennesker som skal beskytte unge mennesker, men det er de som er gjerningsmennene, noe som gjøre opplevelsen av overgrepene enda verre,» sier Nankali Maksud fra UNICEF.

Endret loven

Theresa Kachindamoto innså at hun ikke kunne endre den tradisjonelle måten foreldre i Malawi tenker på, men hun kunne endre loven!

Hun overtalte 50 andre høvdinger til å signere en avtale om å avskaffe barneekteskap, og annullere eventuelle eksisterende ekteskap i hennes myndighetsområde.

Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.

Da hun fikk vite at barneekteskap fortsatt eksisterte, sparket hun fire mannlige sjefer. De returnerte senere for å fortelle henne at alle ekteskapene hadde blitt annullert. Etter at hun selv kunne bekrefte det, fikk sjefene jobbene sine tilbake.

Hun fikk også medlemmer av lokalsamfunnet, prester, lokale komiteer og veldedige organisasjoner til å gå i mot barneekteskap.

«Det var vanskelig, men nå forstår folk», sier Kachindamoto.

I løpet av tre år har Kachindamoto brutt opp mer enn 850 ekteskap, og sendte alle involverte barn tilbake på skolen.

Kachindamoto ber nå Stortinget for å øke minstealderen for ekteskap.

«Hvis de er utdannet, kan de bli hva de vil,» sier hun til AlJazeera.

Mennesker som Theresa Kachindamoto gjør virkelig en forskjell i denne brutale verden! DEL gjerne historien hennes videre, hun viser at det nytter å bry seg og kjempe for de som er svake! 

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com