Onsdag kveld, 27. november 2024, mottok Norge den triste nyheten om at sosialantropologen og forfatteren Thomas Hylland Eriksen har gått bort, 62 år gammel. Hans kone, Kari J. Spjeldnæs, delte nyheten på Facebook:
«Vår Thomas, min elskede mann og vår snille pappa forlot oss fredelig og for alltid tidlig i kveld. Vi har lenge visst at hans enestående og eventyrlige liv ikke kunne vare så lenge som vi ønsket.»
Videre skriver kona:
«Thomas var alltid mer opptatt av andre enn seg selv, konstant nysgjerrig på omverdenen og menneskene i den. Han hadde et utrettelig driv etter innsikt og å dele kunnskap. Thomas skrev så vi andre ble klokere og var opptatt av å skape forståelse for betydningen av forskjeller i en kompleks verden. Vår verden blir fattigere uten Thomas. Vi vil for alltid bære med oss hans insistering på verdien av å innta andres perspektiver og utvide vår forstand, lete etter muligheter og aldri gi opp.»
Hylland Eriksen var kjent for sitt engasjement i samfunnsdebatten, spesielt innen temaer som identitet, etnisitet, globalisering og flerkulturelle samfunn. Han var professor ved Sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo og en produktiv forfatter med en rekke publikasjoner på både norsk og engelsk.
I 2016 ble han diagnostisert med kreft i bukspyttkjertelen, en sykdom han var åpen om i offentligheten. I en kronikk fra 2020 delte han sine refleksjoner:
«En av de største overraskelsene for meg har vært takknemligheten. Den så jeg ikke komme. Du har nemlig ikke råd til stolthet og selvkontroll når du har kreft.»
Hans åpenhet om sykdommen og evne til å formidle komplekse temaer på en tilgjengelig måte gjorde ham til en respektert stemme i både akademia og offentligheten.
Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, uttrykte sin sorg over tapet:
«Thomas var en fantastisk fyr. Han var ekstremt hardtarbeidende og produktiv. Han har gjort veldig mye for fagfeltet og for UiO.»
Hylland Eriksen etterlater seg en betydelig arv gjennom sitt arbeid og engasjement. Hans bidrag til forståelsen av det flerkulturelle samfunnet vil bli husket og verdsatt i lang tid fremover.