lørdag, august 8, 2020

Ti år gamle Buket skal utvises til Tyrkia – Der venter ingen

Mest lest nå

– De sender en liten jente alene til et land som hun ikke har noen tilknytning til.

Et par uker inn i skolens sommerferie møter Svenske Aftonbladet ti år gamle Buket hos sin tante og onkel, som de siste seks årene har vært hennes familie i Vårby gård, Sverige. Hun sitter i en sofa i familiens stue, ved siden av fetteren på 9 år.

Til høsten skal familien flytte til en annen del av Huddinge hvor Buket skulle begynt i fjerde klasse på en ny skole. I mars mottok imidlertid Buket et vedtak om utvisning fra svenske migrasjonsmyndigheter.


Familien er svært opprørt på hennes vegne. – Vi er hennes eneste familie, sier onkelen til Svenske Aftonbladet. – De sender en liten jente alene til et land som hun ikke har noen tilknytning til.

Onkelen til Buket ber om at jenta skal få bli værende. Foto: Privat / Facebook

Bukets mor forlot henne da hun var baby. For to år siden forlot også hennes far henne, etter å ha fått avslag på søknaden om politisk asyl for han og datteren. Buket er dermed uten foreldre og har ingen andre enn familien i Sverige. Til tross for at faren forlot henne holder Svenske migrasjonsmyndigheter fast ved at Buket skal utvises. Familien har klaget på vedtaket, men ikke fått gjennomslag. Aftonbladet har henvendt seg til migrasjonsmyndighetenes presseorgan, som svarer at svenske migrasjonsmyndigheter har tatt hensyn til barnets beste. De mener at selv om Bukets far ikke returnerer sammen med henne, vil der finnes andre slektninger som kan ta hånd om henne i Tyrkia. I svaret hevder de at Bukets mor er registrert i Tyrkia, uten å ta videre hensyn til at hun forlot Buket som spedbarn.

Kan havne på barnehjem

Bukets advokat Shafgat Khatana anser ikke jentes situasjon som tilstrekkelig utredet. – Vi har vært tydelige på at vi ikke vet hvor foreldrene hennes er. Dersom Buket ikke kan få permanent oppholdstillatelse burde hun i det minste få innvilget midlertidig opphold til man har klart å lokalisere en av foreldrene.

Buket (10) Foto: Mittskifte

Ettersom hun er foreldreløs burde hun få bli hos sin nærmeste familie i Sverige. I Tyrkia er den eneste slektningen Bukets farmor, som i følge onkelen er gammel og syk og ikke kan ta vare på seg selv. Dermed risikerer Buket å bli plassert på barnehjem. Sosialtjeneten i Sverige, som står for familieplasseringen hos tanten og onkelen støtter familien i sin klage til svenske migrasjonsmyndigheter, og begrunner det med at Buket vil stå uten stabilitet, trygghet og sine nærmeste tilknytningpersoner dersom hun returneres til Tyrkia.

– Jeg vil ikke tenke på det. jeg vil ikke reise fordi jeg har ingen der. den eneste familien jeg har er her i Sverige, sier ti år gamle Buket.

Svenske migrasjonsmyndigheter mener at Buket har like sterk tilknytning til Tyrkia som til Sverige, og at hun kan tilstrekkelig tyrkisk til å klare seg i Tyrkia. I vedtaket om utvisning skriver de at de har begrensede muligheter til å ta hensyn til skuffelser, uro for å vende tilbake, sosiale og økonomiske problemer. Hverken Migrasjonsdomstolen eller Migrasjonsoverdomstolen vil ta saken opp til ny vurdering.

– Jenta har aldri hatt en ordentlig familie, og nå som hun har fått det hos oss skal hun utvises. Dersom vi er for mange i Sverige kan de sende meg ut av landet i stedet, sier jentas onkel til Aftonbladet.

Det har blitt opprettet en underskriftskampanje hvor over 20.000 mennesker i skrivende stund har engasjert seg for at Buket skal få bli i Sverige.

130,352FansLik
1,530FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter