Hjem Helse Ti fordeler ved å gå tur du kanskje ikke visste om

Ti fordeler ved å gå tur du kanskje ikke visste om

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Ok, det er bare å innse det. Legekunstens far, Hippokrates, hadde rett. I følge ham var nemlig den beste medisin å spasere en tur. Og hvem er vi til å motsi ham?

Jevnlige spaserturer i kombinasjon med nok søvn og sunn kost kan hjelpe deg langt på vei til et bedre liv, og du vil garantert føle deg bedre.

Og det er svært lite som skal til. I følge forskere vil så lite som 30 minutters gåtur daglig kunne ha en lang rekke positive virkninger for kroppen. Se bare her:

1. Positiv hjerneforandring

Dette studiet viser at det å gå tur kan forebygge tidlig demens, minske risikoen for Alzheimers og generelt forbedre den psykiske helsen.

En spansk undersøkelse med over 30 000 deltakere har vist at kvinner som går minst tre timer i uken har 43% lavere risiko for å bli rammet av blant annet slag.

Ifølge Mayo Clinic, kan regelmessige gåturer bidra til å forbedre symptomer på depresjon og angst.

2. Forbedret syn

Selv om øyet kanskje ikke henger sammen med hverken knokler eller muskler, vil synes faktisk påvirkes av spaserturer. Spesielt relatert til blodtrykk, kan mange kjente øyesykdommer unngås eller forebygges.

3. Forebygge hjertesykdom

Regelmessige spaserturer motvirker en lang rekke hjerterelaterte sykdommer og motvirker slag. Dette fordi aktiviteten senker blodtrykket og øker blodsirkulasjonen.

4. Økt lungekapasitet

Å gå tur øker oksygenopptaket i blodet og hjelper til med å trene lungene.

På grunn av bedre og dypere åndedrett kan visse symptomer på lungesykdommer føles lindrende.

5. Godt for bukspyttkjertelen

Regelmessig mosjon er en effektiv måte å forebygge blant annet diabetes på, men overraskende nok viser en undersøkelse at det faktisk kan være bedre å gå enn å løpe.

Den samme undersøkelsen viste at de forsøkspersonene som gikk hadde opp til seks ganger høyere glykosetoleranse enn de som løp samme distanse, over en prøveperiode på seks måneder.

To studier fra American Society for Clinical Oncology viste at det å gå tre timer i uka kan halvere risikoen for å dø av bryst- eller tarmkreft.

6. Forbedret forbrenning

Vil du holde magen glad – så gå en tur hver dag!

30 minutters gange daglig minsker ikke bare risikoen for tarmkreft, men øker også forbrenningen og motvirker forstoppelse.

Forskere ved Harvard Medical School fant at det å gå regelmessig kan redusere effektene av 32 fedmefremmende gener i menneskekroppen.

7. Økt fettforbrenning og større muskelmasse

Spaserturer er en lavintensiv og skånsom treningsform som aktiverer store muskelgrupper slik at fettforbrenningen øker.

På en middels spasertur kan man forbrenne opptil 300 kalorier (kcal) i timen, så 10 000 skritt om dagen tilsvarer en god økt i et treningssenter – spesielt hvis man i tillegg velger å gå en del utendørs, hvor man samtidig kan gå i intervaller og i motbakke.

Å gå minst 30 minutter om dagen har blitt påvist at øker nivået av celler i kroppens immunsystem i en studie utført ved Appalachian State University i North Carolina.

8. Sterkere knokler og ledd

Gange øker bevegeligheten, forhindrer tap av benmasse og motvirker risikoen for brudd og andre skader.

Det anbefales at man går minst 30 minutter daglig for å minske leddsmerter, stivhet og betennelser.

9. Motvirker ryggsmerter

Det å gå kan gjøre underverker for vonde rygger. Det løsner opp ømme muskler, bedrer blodsirkulasjonen, styrker musklene i ryggen og gir bedre holdning og bevegelighet. Alt viktig for en sunn og god ryggrad.

10. Du får et roligere sinn

Det er bevist at regelmessige gåturer hjelper på blant annet depresjon og det er påvist man slapper bedre av mentalt når man går tur, spesielt i skogen. Gjerne sammen med en venn.

Bonustips: Gå en tur i skogen

Bare det å være i skogen er en fantastisk opplevelse som gjør mye godt for kroppen, sier forskerne.

Studier utført ved University of Illinois viser at nettopp det å gå i skogen kan hjelpe mot hjerte- og karsykdommer, diabetes og depresjon. Ifølge forskerne holder det med cirka 20 minutters gange i skogen et par ganger i uken for å forbedre helbredet.

Jeg har alltid vært glad i å gå, men lite visste jeg det var så effektivt mot så mange sykdommer. Riktignok føler jeg meg alltid bedre og mer opplagt etter en spasertur, men hvem vet hvilke sykdommer det har forhindret meg i å få?

Man blir lykkeligere, får det bedre og lever lenger. Og hvem vil vel ikke det? Del hvis du er enig!

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com