Hjem Helse Ti tegn på du er stresset – Kroppen sender deg en rekke signaler som du bør lytte til

Ti tegn på du er stresset – Kroppen sender deg en rekke signaler som du bør lytte til

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Alle kan kjenne seg litt uggen i blant, men er det noe som ikke blir borte etter en stund bør symptomene tas på alvor. Kanskje er du stresset?

Siden 2010 er antallet sykemeldte på grunn av stress mer enn seksdoblet, og de som sykemeldes er stadig yngre og blir lenger borte fra arbeidet enn tidligere. Det antas at hver fjerde som rammes av stress vil få et tilbakefall senere i livet.

I norden er det svenskene som opplever mest stress, faktisk så mye at det er snakk om en epidemi av stressrelaterte sykdommer.

Her er noen symptomer på stress du bør være oppmerksom på;

1. Hudsykdommer

Psoriasis, akner og andre hudsykdommer er typiske symptomer på stress. En studie utført blant studenter viste at det er en sammenheng mellom høyt nivå av psykisk stress og hudproblemer.

Et eksperiment med mus ga samme resultat. De dyrene som ble eksponert for mye stress ble mer mottakelige for hudinfeksjoner.

2. Vektforandringer

Stressende situasjoner medvirker i følge et rundskriv fra det svenske Läkemedelsvärden til økt produksjon av et hormon ved navn kortisol. Kortisol er avgjørende i forhold til stabilisering av forbrenning av fett og karbohydrater, og bidrar til reguleringen av blodsukkeret.

En person som har for mye av dette hormonet vil derfor føle mer sult og etterfølgende spise mer og produsere mindre testosteron. Hvilket igjen medfører lavere forbrenning av kalorier som igjen øker vekten.

Det finnes eksempler på at mennesker som lider av stress i kombinasjon med angst går ned i vekt, og det er det økte adrenalininnholdet i blodet som fører til dette. Adrenalin påvirker opptak av næring i kroppen, men begrenser forbrenningen av fett.

Enkelte forskere mener også at CRH, som er et stressdempende hormon, også kan hjelpe til med vekttap.

3. Ofte forkjølet

Visste du at stress kan føre til du blir forkjølet? Det viser en amerikansk undersøkelse hvor 276 friske personer ble utsatt for forkjølelsesvirus under isolasjon, og de personene som hadde vært eksponert for stress en periode før forsøket faktisk ble mer forkjølet enn de som ikke hadde vært det.

Så ikke skyld på været neste gang du blir forkjølet! Det er bare en utløsende faktor hvis kroppens immunforsvar allerede er svekket på grunn av stress.

4. Mageproblemer

Det er vitenskapelig bevist at stress kan ha en negativ innflytelse på mage og tarmkanaler. Mageknip kan dermed være et tidlig symptom på at du er i ferd med å bli utbrent, og en annen teori hevder at kronisk stress bidrar til at mage og tarmsystemet slites betraktelig hurtigere og blir mer følsomt for sykdommer, i følge stressforsker Aleksander Perski ved Karolinska Intitutet i Solna like utenfor Stockholm i Sverige.

5. Vanskelig å holde fokus

Personer som over tid har vært utsatt for stress får ofte problemer med å fokusere på blant annet arbeidsoppgaver. Dette på grunn av stressrelaterte spenninger, så hvis du merker du er mindre fokusert på oppgavene enn tidligere kan det være et tegn på at det er på tide å ta det en anelse mer med ro på arbeidsplassen.

6. Du mister hår

Forskning har vist at personer som er utsatt for stress mister hår, som i ytterste konsekvens kan føre til du blir helt eller delvis skallet. Følg med på hårbørsten og i badet om du mister merkbart mer hår enn tidligere. Det kan være et tegn på stress.

7. Du har ofte vondt i hodet

Hodepine kan ha mange årsaker. Synsforstyrrelser, lite søvn, både høyt og lavt blodtrykk, bihulebetennelse, spenninger i nakkemusklene, graviditet, for å nevne noen.

Men enkelte ganger kan hodepine forårsakes av stress, og det kan like gjerne være på grunn av situasjoner i hjemmet som på jobben.

I enkelte tilfeller kan det hjelpe med tabletter mot hodepine, men det er som oftest kun symptombehandling og blir ikke selve årsaken behandlet er det stor risiko for at hodepinen kommer tilbake, eller utvikler seg til alvorligere tilstander.

8. Manglende sexlyst

En følelsesmessig sliten person, som ofte er utsatt for stress, har vanligvis en generelt lav sexlyst.

Forskere som gjennomførte en studie på området er imidlertid enige om én ting – hvis du ikke har hatt lyst til å ha sex eller har hatt sex med partneren din på lenge – det hjelper i hvert fall ikke å bli sint eller urolig.

Hvis årsaken er stressrelatert vil slike følelser bare gjøre det enda verre.

9. Søvnproblemer

Stressende situasjoner er ofte en årsak til alvorlige søvnproblemer. Er du stresset over tid vil dette ofte føre til søvnløshet og urolighet om natten. Hele nervesystemet er innstilt på å holde deg våken og det er vanskelig å falle til ro ved leggetid. Hvilket igjen kan medføre en rekke problemer eller i livet, da det påvirker dagsformen negativt, som igjen kan gjøre det vanskelig å fungere optimalt både på jobben og i hverdagen generelt.

Et alternativ er sovepiller, men det kan uansett være lurt å oppsøke lege for å få hjelp med problemet. Søvn er svært viktig, så det å finne årsaken til søvnproblemene kan være avgjørende for helsen.

10. Hjertesykdommer

Hjertene våre blir utsatt for mye gjennom hele livet. På både godt og vondt.

Forskning viser at stress i høyeste grad har dårlig innflytelse på hjertet, ikke bare rent fysisk men også på hvordan det slår og pumper blodet rundt i kroppen vår på.

Derfor er det svært viktig at man tar stress på alvor og lytter til kroppens alarmsignaler!

Del gjerne denne informasjonen videre slik at også vennene dine blir oppmerksomme på hvilke tegn de skal se etter, og slik at flere kan få hjelp til et lengre og bedre liv!

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com