Hjem Nyttig Ti overraskende ting du kan bruke smør til

Ti overraskende ting du kan bruke smør til

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Mange vil si at så lenge man har en god klatt smør i grytene så smaker maten. Men visste du at det også er mange andre ting i huset enn maten du kan fikse med en smørklatt? 

Etter å ha lest denne saken legger du nok en ekstra pakke smør i handlekurven neste gang du er på butikken… Det er nemlig helt utrolig hvor mange ting du kan bruke smør til!

1. Unngå at ost i skiver stivner 

Holde osteskivene friske etter at du har skjært dem opp ved å smøre smør på snittsidene. Pakk deretter inn plast og sett i kjøleskapet. 

Smøret forsegler fuktighet slik at osten ikke tørker ut. 

Dette fungerer best med harde og halvharde oster som Sveitserost, Cheddar, Norvegia, “vanlig” hvitost og Gouda.

2. Unngå at grytene koker over 

En halvtime før gjestene kommer er det gjerne mye som skjer samtidig på kjøkkenet. Da er det ikke alltid like enkelt å holde et våkent øye med alle kjeler som koker og alt som skal dekkes. 

Dersom du gnir litt smør på innsiden av kjelen, omtrent en tomme under toppen, hindrer du i at vannet koker over. De boblene som dannes i det kokende vannet vil løse seg opp så snart de treffer fettet.

3. Gjør det lettere å svelge store piller 

Hvis du har halsbetennelse og hver bevegelse du gjør med halsmusklene smerter, så er det ikke alltid så lett å svelge de svære penicillin-tablettene legen skrev ut. Men du må jo ta dem! 

Rull tablettene i litt smør og svelg den med et glass vann. Det fete smøret fungerer som et smøremiddel, så tablettene vil gli ned i halsen uten kamp. 

Er du dessuten skikkelig syk og sliter med å svelge, da er de ekstra kaloriene fra smøret bare en bonus til kroppen din som trenger all energi den kan få til å kjempe mot infeksjonen. 

4. Ro ned en stresset katt

Er katten stresset fordi du har mange gjester den ikke kjenner eller det har skjedd noe annet som gjør at pus går rundt og er oppskjørtet? 

Så lenge katten er frisk og det ikke er noen fare for katten, kan smør være en flott avledningsmanøver. Kall det gjerne psykofarma for pus: Gni en ørliten klatt smør på forpotene til katten så vil han umiddelbart begynne å slikke det av. Det distraherer katten fra oppstyret. 

Som en ekstra bonus vil smøret også bidra til å lempe på eventuelle problemer med hårballer. Men pass på at katten ikke får for mye smør! 

5. Få av ringen som sitter ekstra godt fast

De fleste av oss går alltid med gifteringen. Mange av oss sover også med den. Men noen ganger trenger den rett og slett en liten rengjøring. Hvem har vel ikke stått der og opplevd at den knapt er til å rikke? 

Smør ringen og hunden din med et tynt lag smør for å myke opp huden og gjøre overflaten glattere. Da blir ringen straks enklere å få av. 

6. Få slutt på knirking i døren

Knirkende dørhengsler kan selvfølgelig fikses med remedier man får på jernvareforretningen. Men hvem husker vel det når man går forbi? 

Gni smør på hengslet. Start med en ørliten mengde, og øk heller om du har tatt for lite. Det er nemlig ikke så mye som skal til før metallet er smøret og du slipper den irriterende knirkingen. 

7. Revitaliser håret

For oss nordboere er tørre hårtupper et kjent fenomen: Enten kommer som følge av sol, sommer og saltvann – eller så blir de tørket ut av det tørre vinterklimaet. 

Istedenfor dyre hårkurer kan du massere litt smør inn i hårtuppene dine, og dekke med et håndkle. La blandingen “smøre” håret ditt i 30 minutter før du vasker med sjampo og balsam. 

Fettet i smøret vil sive inn og gi næring til håret, og tilfører fuktighet og glans til lokkene dine.

8. Forleng levetiden til en halv løk

Det å prøve å legge en halv løk i kjøleskapet ender vanligvis med en halv løk i posen for matavfall. 

Smør et tynt lag smør over snittflaten neste gang og pakk den inn i aluminiumsfolie. 

Fett fra smøret skaper en lufttett forsegling som hindrer bakterievekst.

9. Bli kvitt vannmerker på bordet

Legg en klatt smør på hvert vannmerke og gni det inn med en myk klut. 

La smøret virke natten over og vask deretter bort overflødig smør med grønnsåpevann. 

Det er oljene i smøret som trekker inn i treet og fortrenger den innestengte fuktigheten som forårsaker vannringene.

10. Bli kvitt gjenstridig matlukt 

Alle som trives på kjøkkenet vet at hvitløken har en tendens til å “henge lenge” i hendene dine. 

For å få bort lukten kan du masere hendene i en liten klatt smør. Gni gordt inn, og vent ett minutt før du vasker med såpe og vann. 

Fettet fra smøret siver inn i porerne og løser opp stoffene som forårsaker den sterke hvitløkslukten. Dessuten får du silkemyhe hender… 

Kilde: First For Women

Høsten er her og butikkene bugner av norskproduserte grønnsaker. Her har du en oversikt over grønnsakene som er på lokalmarkedet nå., og hvordan du bruker dem (Se video):

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com