Hjem Nostalgi 10 ting fra «gamle dager» dagens unge kanskje kunne lære litt av

10 ting fra «gamle dager» dagens unge kanskje kunne lære litt av

Det er nok ikke så lett å være ung i dag, og det var kanskje heller ikke så lett i «gamle dager». Med mengder av skrevne og uskrevne regler å forholde seg til, kan det lett gå litt i surr for de fleste. Uansett alder.

Derfor tenkte vi å «friske opp» noen uskrevne regler fra «gamle dager», som egentlig burde være velkjente for de fleste. Reglene går stort sett ut på hvordan man oppfører seg i samfunnet og mot hverandre generelt, og selv om de fleste av dem burde være en selvfølge, velger vi likevel å gjenta dem. Sånn for sikkerhets skyld.

Foto: Pixabay

1. Spør hvordan andre har det

Det er alltid hyggelig å bli lagt merke til, og å bli vist at noen bryr seg om en. Ved å spørre noen noe så enkelt som hvordan noen har det, kan det være en fin måte å vise noen oppmerksomhet på.

2. Rydd opp etter deg

Ganske enkelt, men likevel så viktig. Være seg borte eller hjemme – sørg for å rydde opp etter deg selv.

3. Spør om lov før du gjør noe

Selv om du ganske sikkert allerede vet du får lov, er det helt greit å spørre likevel. Det viser at du bryr deg om hva andre mener, og at du faktisk er villig til å lytte til andre.

4. Ikke kommentér andres utseende

Ikke misforstå, det er helt i orden å gi komplimenter, men ikke kritiser eller vær negativ. Mange mennesker har komplekser på grunn av utseendet, og som vi alle vet er det som regel lite man kan gjøre med det.

5. Nevn andre mennesker ved navn

Dette er noe som har endret seg enormt de siste årene. Der det tidligere var vanlig å bruke både herr og fru eller frøken, bruker mange nå bare «du» i stedet for når de tiltaler andre.

Det er ikke nødvendig å bruke herr og fru i kombinasjon med etternavnet, men ved å bruke fornavnet på den du snakker med, viser du samtidig den personen respekt.

6. Respekter de eldre

Dette punktet er det mange som glemmer. Være seg det er foreldre, familie eller lærere på skolen – vis de eldre den respekten de fortjener! Det er de som har lagt grunnlaget for alle de godene du nyter godt av i dag – da er det minste du kan gjøre å behandle dem med respekt tilbake.

Foto: Pixabay

7. Hold døren – selv for fremmede

Dette burde faktisk være en selvfølge, men mange unge i dag åpner døren for seg selv, og så slipper de den når de har gått gjennom. Med den følge at døren kanskje smeller rett i fleisen på de som kommer bak.

Er man først – og åpner en dør – så holder man den åpen inntil alle har gått gjennom!

8. Oppfør deg ordentlig ved matbordet

Ikke sitt med mobiltelefonen ved matbordet, og ta av eventuelle hodeplagg. Ikke rap eller lag kroppslyder, sitt ordentlig og spis pent. Burde være enkelt nok, men dessverre er det mange unge som sliter med dette.

9. Respekter andre menneskers privatliv

Ikke bland deg i hva andre gjør og ikke gjør. Det angår deg ikke. Respekter dem for hvem de er, og la dem være som de vil.

10. Vis takknemlighet

Vær glad for det du har, og vær ydmyk i forhold til dem som har gitt deg det. Kort og godt, vær takknemlig!

Foto: Public Domain Pictures

Nå er det sikkert mange ungdommer som rynker på nesen og sier at «jammen alt dette kan jeg da fra før av» – og det er bra. Denne artikkelen er ikke ment som kritikk, men som en velmenende oppfriskning av hvordan man oppførte seg i «gamle dager».

LES OGSÅ: Vokste du opp på 40-, 50-, 60- og 70 tallet? Da blir du nok truffet av dette!

Vi kan vel alle trenge å friske opp i disse kunnskapene en gang i mellom, så del gjerne artikkelen så andre også kan gjøre det.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com