Hjem Nyttig Ti tips for et lengre liv for mobiltelefonen

Ti tips for et lengre liv for mobiltelefonen

Livet til en smarttelefon er i snitt rundt tre år. Deretter påvirkes batteritiden og programvareoppdateringene blir færre. Det er også da mange velger å bytte til en ny eller bedre utstyrt mobil.

Ved å rydde opp i mobilen oftere forlenges levetiden, men de færreste av oss tar oss tid til å gjøre det.

Mange vet heller ikke hva som skal til, eller de tror det tar for lang tid. Her er Telias ti tips som gir mobilen din et nytt, bedre og lengre liv:

1. Ta en helsekontroll

Etter å ha brukt mobilen flittig over lang tid er det flere grep som kan være nødvendige å ta, og ved hjelp av apper og innebygde funksjoner kan du kontrollere hvordan din mobil har det. Batteriet kan du for eksempel sjekke i telefonens innstillinger – der kan du også se hvor mye av den interne lagringen i telefonen som er brukt.

2. Godta oppdateringer

Alltid godta og last ned siste oppdateringer til telefonen, både fra leverandøren og fra mobiloperatøren.

3. Rydd i ditt digitale liv

Noen ganger rydder vi i kjeller, loft, boder eller i vårt overfylte garderobeskap for å gjøre plass, og noen ganger må vi gjøre det samme på mobilen.

Hvis du har tusenvis av bilder, filmer og dokumenter samlet i en haug, spar på favorittene og lagre dem trygt i skyen.

– Mobilen er jo både en del av livet og jobben, men det er ikke alltid synlig hvor mye man faktisk samler opp digitalt. Det er verdt å ta en opprenskning, fordi du da får både mer plass og ytelse i telefonen din, forteller Siv Færø, ansvarlig for salg og kanalstyring for privatmarkedet i Telia. – Det er også lurt å bruke skytjenester hvis du er i ferd med å slippe opp for lagringsplass på mobilen.

4. Gjør samtalekvaliteten enda bedre

I dag kan du med noen enkle innstillinger få raskere samtaleoppkobling, bedre dekning og HD-kvalitet. Om mobilnettet krangler kan du også ringe via tilgang til WiFi.

Sørg derfor for at VoLTE og WiFi-samtaler er aktivert på mobilen. Det gjør du i telefonens innstillinger. Du kan også slå flymodus av og på hvis du har utfordringer med talekvalitet.

5. Kast utkast

Klager barna på for lite lagringsplass? Da kan det være på tide å rydde litt i apper som produserer innhold, for eksempel TikTok, som kan være en skikkelig lagringsplasstyv.

Be barna dine rydde i ”drafts”, altså utkast, til videoer som de har lagret på mobilen – dette frigjør mange megabyte.

– Lagre all data i skyen også, slik at ikke alle favorittklipp og andre filer forsvinner med mobilen hvis ulykken skulle være ute. Slå på sikkerhetskopiering i bakgrunnen, så er du sikker på at ditt og barnas digitale liv er i trygghet, sier Færø.

6. Slett gamle apper og parede enheter

Over tid kan listen over parede enheter via Bluetooth bli lang, samtidig som det kan finnes en overflod av slettede apper.

Rens de enhetene du ikke kobler deg opp på daglig og slett apper og konti du ikke lenger bruker.

7. Spar batteriet – og husk powerbank!

Skru ned på lysstyrken – det hjelper dessuten for øynene – og aktiver strømsparemodus.

Har du dårlig batteri på mobilen, husk å ta med powerbank på tur i sommer. Da har du litt mer å gå på.

8. Beskytt telefonen din

Husk skjermskytter og deksel, så trenger du ikke bekymre deg. Du kan også tegne egen skjermforsikring. Tenk også på å beskytte telefonen din mot både sol og vann – ikke la den ligge i solen og unngå at den får vannskader.

9. Backup, backup, backup!

Husk å ta automatisk backup av telefonen din slik at innholdet enkelt kan overføres til en eller brukt telefon om uhellet skulle være ute.

Du vil vel ikke risikere å miste feriebildene dine, eller alt annet du har lagret på telefonen?

10. Pant, reparer eller bytt til en bedre utstyrt mobil

Har du testet alle tips, men merker at mobilen har gjort sitt? Fremfor å la den ligge og samle støv en skuff, lever den inn for reparasjon og gjenbruk, eller gjenvinning, avhengig av telefonens stand.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com