Hjem Helse 10 enkle tips for et sunnere kosthold

10 enkle tips for et sunnere kosthold

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Å spise mer frukt og grønt er en god plan, men det er like viktig å tillate seg noen godbiter når helgen kommer.

Det er ingen bedre tid for å ta fatt på nye vaner, som å spise mer frukt og grønt, enn begynnelsen av et nytt år. Tipsene under vil hjelpe deg å få en sunn og enkel start på året og tilrettelegge for gode spisevaner i 2024.

Europeiske råvarer er gode å ha som kortreist alternativ i vinterhalvåret når mye av norskdyrket frukt og grønt er utenfor sesong. 

Les også: Da Jenny fikk ansvaret for kostholdet på dette gamlehjemmet ble det nye tider for beboerne

Kampanjen «I Love Fruit and Veg from Europe» er ett internasjonalt prosjekt som fremmer sesongbasert kjøp og forbruk av europeisk frukt og grønnsaker, inkludert økologiske produkter og kvalitetsmerket frukt og grønt. De kommer med ti tips for et sunnere, kortreist kosthold

Tips 1 

smoothie
Drikk smoothie!

Spis mer av sesongens frukt og grønnsaker. Dette er ikke bare et tips for middagsretter, men gjelder også for fersk juice og smoothies. 

De europeiske fruktene som er i sesong i januar er appelsiner, klementiner, sitron, grapefrukt, sitroner og mandariner. Det mangler heller ikke på kiwi, epler og pærer. 

Les også: Derfor bør ingefær inngå i kostholdet

Grønnsakene som er i sesong passer godt både i supper, sideretter og salater og inkluderer artisjokk, brokkoli, rosenkål, kålrot, gulrøtter, blomkål, selleri, fennikel, jordskokk, purre, løk, poteter, reddiker og spinat.  

Tips 2 

Pass på å få i deg nok C-vitamin. 

sitron
Sitrusfrukter inneholder mye c-vitamin.

Mange av fruktene som er i sesong nå er sitrusfrukter, epler, pærer og kiwi. De inneholder masse C-vitamin, som har betydning for kroppens immunforsvar.

Les også: Livet til Anne Bente (59) var et konstant jag etter sukker – så kom vendepunktet

Tips 3 

Finn en rytme på måltidene som passer deg og din hverdag. Pass på at porsjonene er passende størrelse og at du følger kroppens egen rytme på sult. For noen betyr det to større måltider for andre fem små. 

Tips 4

Øk mengden belgfrukter og fisk i kostholdet ditt.

Fisk er viktig for et sunt kosthold. Foto: Andreas Lischka/Pixabay

Begge er gode erstatninger for animalsk fett fra rødt kjøtt og gir deg viktige næringsstoffer.  

Les også: Gladnyhet for deg som liker kjøtt: Folk flest tror kostrådene er mye strengere enn de faktisk er

Tips 5

Spis en liten dessert hver dag. En daddel fylt med mørk sjokolade og peanøttsmør er både sunt og godt. 

Kakao er sunt takket være den høye konsentrasjonen av antioksidanter som bidrar til å bekjempe aldring ved å motvirke frie radikaler. 

Les også: Den ene av disse to fruktene inneholder 10 prosent mer sukker

Naturlig peanøttsmør er rik på sunne fettsyrer, fiber, protein, E-vitamin og antioksidanter. 

Tips 6

Unn deg selv noe ekstra godt én gang i uken. Det er ikke noe galt i å kose seg litt ekstra, men alt handler om balanse. 

Tips 7

Pass på å få i deg nok væske. Hva med å smakstilsette vannet ditt med biter av frukt eller grønt, og aromatiske urter eller krydder som ingefær? 

Les også: Gode råd for å spise sunt i hverdagen

Alt du trenger å gjøre er å blande ingrediensene i en stor mugge med vann og nyte utover dagen. 2 liter vann om dagen bidrar blant annet til bedre fordøyelse og forebygging av nyrestein.  

Tips 8

Ikke fokuser for mye på tallet på vekten. Husk at muskler veier mer enn fett, og det viktigste er hvordan du føler deg. Et sunt kosthold vil hjelpe deg føle deg bedre både fysisk og psykisk.  

Tips 9

Kom i gang med treningen! Og, det er ikke så mye som skal til for å få en god start på året. 

Les også: Slankeekspert: Med denne kuren kan du fint gå ned 10 kg på åtte uker

Start for eksempel med en rask spasertur hver dag. Enda viktigere er det å finne en aktivitet du liker og som du kommer til å fortsette med selv etter at nyttårsforsettene dabber av. 

Fysisk aktivitet vil ikke bare hjelpe deg med å forbrenne kalorier, men også forbedre humøret ditt ved å frigjøre endorfiner. 

Tips 10

Ikke undervurder tørket frukt som snacks! Verdens Helseorganisasjon har inkludert tørket frukt på listen over matvarer som anbefales for et sunt og balansert kosthold. 

Du kan også bruke tørket frukt i salatene dine, for å gjøre dem enda mer smakfulle og spennende.

Prøv en enkel og rask vintersalat med fennikel, grapefrukt, eple og valnøtter. Vask salaten og fennikelen grundig. Del fennikelen i to og skjær den i skiver. Skrell grapefrukten og eplet og skjær i små biter. Kombiner alle ingrediensene, tilsett valnøttene og smak til med en klype salt og en spiseskje olivenolje.

  1. gurkemeie
  2. pjimage 29 1
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com