Forsiden Nyheter Tidligere miljøvernminister og venstrepolitiker Guro Fjellanger er død

Tidligere miljøvernminister og venstrepolitiker Guro Fjellanger er død

Guro Fjellanger ble bare 55 år gammel. «Guro har vært en av Venstres mest markante politikere», sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Guro Fjellanger var statsråd fra 1997 til 2000 og nestleder i Venstre i fire år fra 1996. Hun ble født med ryggmargsbrokk, hvilket medførte lammelser i bena, slik at hun måtte gå med krykker.

«Hun ledet an da klodens første klimaavtale var på plass og har satt varige spor i norsk politikk. Jeg fikk innspill fra henne senest for en måned siden. Hun vil bli dypt savnet», sier Trine Skei Grande til VG.

Engasjert inntil det siste

Reklame

«Vi møttes for en måned siden, hjemme hos henne. Vi satt i sofaen og fikk masse innspill om hvordan vi kunne hjelpe folk med funksjonsnedsettelse. Hun var engasjert inntil det siste, men har vært syk ganske lenge», sier Grande.

Trine Skei Grande sier til VG at Guro Fjellanger gikk foran og var et forbilde for mange.

«Hun var en aktiv grønn politiker og en sosial liberal dame opptatt av de svakeste og av integrering. Hun viste med sitt handicap at det går an å være en ledende skikkelse i Norge. Hun viste vei», sier Grande.

LES OGSÅ
Politiet advarer: Ikke svar hvis du blir oppringt fra 112

Hardtjobbende politiker

Guro Fjellanger var miljøvernminister i Kjell Magne Bondeviks første regjering, og det var hun som undertegnet Kyoto-avtalen på vegne av Norge i 1999.

«Det var forferdelig trist å høre», sier Bondevik til VG. «Jeg visste ikke at hun var så syk.»

«Det var en veldig vond melding å få. Hun var så engasjert som statsråd og jeg hadde stor glede av å ha henne med i regjeringen. Hun vil bli dypt savnet», sier han og legger til at han husker henne som veldig energisk og en kvinne som jobbet hardt på tross av sitt handicap.

«Vi stod samlet»

«Endel statsråder har bare fokus på eget felt, men Guro engasjerte seg bredere og var kunnskapsrik innenfor flere felt», sier Bondevik.

«Jeg husker veldig godt da vi måtte gå av på gasskraftsaken i 2000. Vi var enige om at vi ikke kunne forsvare å støtte en utbygging og da det ble klart at vi måtte stille kabinettspørsmål, kalte jeg inn Guro som miljøvernminister. Vi var enige. Så kalte jeg inn energiminister Marit Arnstad. Hun var også enig. Så tok vi en runde i kontaktutvalget med partilederne. Vi stod samlet og gikk samlet», sier han.

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Anne Grete Preus er død etter en tid med sykdom

Anne Grete Preus med den spesielle stemmen og de varme tekstene, døde i natt. Hun ble bare 62 år gammel. Anne Grete ble først syk...

Politiet advarer: Ikke svar hvis du blir oppringt fra 112

Mange har den siste tiden opplevd å bli ringt opp fra nummeret 112, politiets eget nødnummer. Nå går politiet ut og advarer mot å...

Politiet refser fulle tenåringsforeldre – Har man valgt å få barn, følger det noen forpliktelser med

Politiet opplever ofte at når de plukker opp fulle ungdommer helt ned i 15-årsalderen, så kan ikke foreldrene hente barna sine fordi de enten...

Linn Skåber med klar oppfordring til foreldre: La barna kjede seg

Linn Skåber (49) er sjeleglad for at hun selv kjedet seg masse i oppveksten. Hun mener det er årsaken til at hun er så...

Trygg trafikk: Ikke kjør barna til skolen

Skolen er i gang etter ferien og mange barn ferdes langs veiene. Kjører du barnet ditt til skolen for å sikre at barnet kommet...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet

MER POPULÆRT