torsdag, januar 23, 2020
Nyheter Tidligere miljøvernminister og venstrepolitiker Guro Fjellanger er død

Tidligere miljøvernminister og venstrepolitiker Guro Fjellanger er død

-

Guro Fjellanger ble bare 55 år gammel. «Guro har vært en av Venstres mest markante politikere», sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Guro Fjellanger var statsråd fra 1997 til 2000 og nestleder i Venstre i fire år fra 1996. Hun ble født med ryggmargsbrokk, hvilket medførte lammelser i bena, slik at hun måtte gå med krykker.

«Hun ledet an da klodens første klimaavtale var på plass og har satt varige spor i norsk politikk. Jeg fikk innspill fra henne senest for en måned siden. Hun vil bli dypt savnet», sier Trine Skei Grande til VG.

Engasjert inntil det siste

«Vi møttes for en måned siden, hjemme hos henne. Vi satt i sofaen og fikk masse innspill om hvordan vi kunne hjelpe folk med funksjonsnedsettelse. Hun var engasjert inntil det siste, men har vært syk ganske lenge», sier Grande.

Trine Skei Grande sier til VG at Guro Fjellanger gikk foran og var et forbilde for mange.

«Hun var en aktiv grønn politiker og en sosial liberal dame opptatt av de svakeste og av integrering. Hun viste med sitt handicap at det går an å være en ledende skikkelse i Norge. Hun viste vei», sier Grande.

Hardtjobbende politiker

Guro Fjellanger var miljøvernminister i Kjell Magne Bondeviks første regjering, og det var hun som undertegnet Kyoto-avtalen på vegne av Norge i 1999.

«Det var forferdelig trist å høre», sier Bondevik til VG. «Jeg visste ikke at hun var så syk.»

«Det var en veldig vond melding å få. Hun var så engasjert som statsråd og jeg hadde stor glede av å ha henne med i regjeringen. Hun vil bli dypt savnet», sier han og legger til at han husker henne som veldig energisk og en kvinne som jobbet hardt på tross av sitt handicap.

«Vi stod samlet»

«Endel statsråder har bare fokus på eget felt, men Guro engasjerte seg bredere og var kunnskapsrik innenfor flere felt», sier Bondevik.

«Jeg husker veldig godt da vi måtte gå av på gasskraftsaken i 2000. Vi var enige om at vi ikke kunne forsvare å støtte en utbygging og da det ble klart at vi måtte stille kabinettspørsmål, kalte jeg inn Guro som miljøvernminister. Vi var enige. Så kalte jeg inn energiminister Marit Arnstad. Hun var også enig. Så tok vi en runde i kontaktutvalget med partilederne. Vi stod samlet og gikk samlet», sier han.

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Kong Harald er friskmeldt

Kong Harald ble innlagt på Rikshospitalet tidligere denne måneden på grunn av svimmelhet. Han har vært sykemeldt siden. I dag kom gladmeldingen om at...

Bjørn Einar Romøren med en god og en dårlig nyhet

Bjørn Einar Romøren (38) har delt både oppturer og nedturer med fansen på Instagram siden han fikk kreft i fjor sommer. Den tidligere skihopperen...

Paret hadde vært gift i 65 år. Døde med bare noen timers mellomrom

Jack og Harriet var uatskillelige fra den dagen de møttes. De bodde til og med på det samme sykehjemmet. Etter 65 år sammen, tilbrakte...