Hjem Helse Lege: Tre grep du kan gjøre umiddelbart om du vil leve lenger 

Lege: Tre grep du kan gjøre umiddelbart om du vil leve lenger 

Det er aldri for sent å endre livsstilen. Hvertfall ikke om man skal tro legen Anthony Youn, som har skrevet boka “Younger for Life”. 

Legen har også lagt ut tre tips på TikTok-kontoen sin, der han peker på tre livsstilsendringer du kan gjøre umiddelbart, for å øke levetiden din.

1. La magen hvile

Ikke overraskende er legens første råd kostholdsrelatert, men det dreier seg ikke om å kutte ned på favorittene dine. Du trenger ikke bli veganer eller droppe den herlige kalde pilsen til grillmaten i sommer. Youn anbefaler, i likhet med mange andre helseeksperter, at man faster.

– La det noen ganger gå 12 til 16 timer der du ikke spiser mat. Dette vil stimulere prosessen med autofagi, som er intracellulær fornyelse, sier Youn i TikTok-videoen som også er omtalt av avisa Express. 

@doctoryoun

Three things to live a longer, healthier life! #youngerforlife #youngerforlifebook

♬ The Office – The Hyphenate

Fedmeekspert og overlege ved Oslo universitetssykehus, Serena Tonstad, er også tilhenger av denne praksisen. I et intervju med Nettavisen har hun fortalt at hun ofte foreslår både 5:2 og 16:8 for pasienter som skal ned i vekt. 

Denne type faste-slanking gjør at maten og slankingen ikke tar så stor plass i hverdagen til folk.

– For en del pasienter så blir det lettere fordi du vet og har bestemt på forhånd når du skal spise og når du skal slutte å spise. Etterlevelsen blir lettere når du har en regel å følge. Du slipper å tenke «skal/skal ikke» hver gang, sier Tonstad.

Denne måten å faste på er kjent som periodisk faste. Det innebærer ganske enkelt av du spiser som normalt, men innenfor et tidsvindu på åtte timer hver dag. Noen velger også mer ekstreme varianter to dager i uken, mens de spiser som vanlig de andre fem dagene. 

2. Styrketrening

Et sunt kosthold og trening skaper grunnlag for et sunt liv. Dermed kommer det nok ikke som noen overraskelse at Youns andre tips er fysisk bevegelse.

– Gjør som minimum disse tre øvelsene: Brystpress, roing og benpress. Dette vil jobbe med de fleste hovedmuskelgruppene for å holde deg fin og sterk, sier han. 

LES: Gjør disse 3 enkle øvelsene i trapper og se hva som skjer med kroppen etter en måned

En studie publisert i British Medical Journal støtter rådet. Den konkluderte med at vektløfting en eller to ganger i uken kombinert med kondisjonstrening kan redusere risikoen for å dø av enhver årsak med minst 41 prosent.

3. Pass på å sove godt

Når kostholdet ditt er på stell og du er igang med treningen mangler du bare god søvn. I videoen anbefaler Youn å bruke gardiner som stenger lyset helt ute fra soverommet ditt og holde romtemperaturen på 20 grader. 

– Det vil hjelpe deg å sove lenger og dypere, slik at du får bedre hvile, sier han. 

LES OGSÅ: Hvilken temperatur har du i soverommet ditt? Det betyr mer enn du tror

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com