torsdag, juli 2, 2020

Tilbringer du tid med foreldrene dine? Det burde du, for det kan forlenge livene deres

Mest lest nå

Er det lenge siden du tilbragte tid med din mor eller far? I så fall burde du besøke de umiddelbart, for det kan faktisk forlenge livet deres betraktelig!

Studie som er utført ved University of California i San Francisco, fastslår at selskap i hverdagen både forlenger og forbedrer livskvaliteten for de eldre.

Undersøkelsen som ble gjennomført i 2012 viser nemlig at ensomhet er en viktig faktor når det kommer til livskvaliteten hos eldre, og typiske symptomer på ensomhet kan være depresjon, kognitive hemmelser og helseproblemer som hjerte- og karsykdommer – noe som igjen kan medføre en tidligere alderdom og i verste fall død.


I undersøkelsen studerte forskerne 1600 godt voksne mennesker innenfor et alderspenn på sju år. De fant ut at 23 prosent av de som oppga at de følte seg ensomme døde i løpet av de seks årene undersøkelsen pågikk, mens kun 14 prosent av de som oppga de hadde selskap gjorde det samme.

Resultatet, som ble publisert i tidsskriftet JAMA Internal Medicine, var det samme, selv etter en undersøkelse hvor kriteriene gikk på pasientenes helse og sosialøkonomiske status. Det var ingen forskjell.

En annen undersøkelse, publisert i tidsskriftet PLoS Medicine i 2010, viser at de sosiale forhold kan være minst like viktige for å forlenge livet som det er å ha en sunn vekt og være aktiv i stedet for å sitte stille.

LES OGSÅNy forskning – Vi bekymrer oss like mye for barna når de blir voksne

– Våre sosiale relasjoner er viktige, ikke bare på grunn av vår livskvalitet, men også i forhold til hvor lenge vi lever, sier studiets forfatter Julianne Holt-Lunstad, PhD og dosent i psykologi ved Brigham Young University i Utah.

– Gjennom hele menneskehetens historie har vi stolt på hverandre for å overleve. Vi har hjulpet hverandre med å finne livsnødvendige ting som ly og mat, og selv om vi har utviklet oss og i dag lever betraktelig mer selvstendig, kan det fortsatt virke som om våre relasjoner til hverandre påvirker evnen til å overleve, sier Julianne Holt-Lunstad til nettstedet Webmd.

Julianne Holt-Lunstad mener det sosiale er livsnødvendig for oss. Foto: privat

Latter er en effektiv medisin

Forskning viser at ensomhet og sosial isolasjon er skadelig for helsen, faktisk i så stor grad at det overgår både røyking og overvekt. Å omgås med nær familie og gode venner fører ofte til glede og latter, noe som har vist seg effektiv i forhold til styrke immunforsvaret og å forebygge høyt blodtrykk. Samtidig som det også stimulerer blodomløpet og gir økt hjerneaktivitet.

LES OGSÅUndersøkelse viser at barn som vokser opp med besteforeldre blir mer lykkelige

Så hva venter du på?

Planlegg et besøk hos din mor eller far – omgås og le med hverandre!

Å tilbringe tid med dine foreldre gavner også deg selv. Du blir klokere og får en unik mulighet for å lære noe på tvers av generasjonene. Og helt ærlig, ingen forstår deg så godt som dine egne foreldre!

La forskningen komme til sin rett, og del gjerne denne artikkelen slik at flere vil forstå hvor viktig det er å ikke glemme sin mor eller far!

130,080FansLik
1,408FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter