in

Tips til en god barnehagestart

bygger klosser
Barnehagene slutter å ansette fagarbeidere og pedagoger for å få ned lønnskostnadene. Illustrasjonsfoto fra Pixabay

Om bare to uker vil mange førstegangsforeldre få en ny hverdag. I august fylles barnehagene opp med over 250 000 barn over hele landet. Her er tipsene for alle som har nye barnehagestartere i hjemmet.

Fra å være hjemme med dere hele livet skal det lille barnet ditt nå snart tilbringe store deler av uken under andre voksnes oppsyn. Det er en stor overgang for både dere og barnet, og det er mange foreldre som er litt usikre og nervøse før oppstart.

Daglig leder i blipappa.no, Gilbert Borgen-Veland, mener det er viktig at også far engasjerer seg under oppstarten, og sammen med Barnehagenett deler han de beste rådene som førstegangsforeldre kan gjennomføre nå innspurten før barnehagestart i august.


– Vi menn lar altfor ofte mor ta styringen ved barnehageoppstart, men blipappa.no mener det er viktig at pappaene er med og henter og leverer de første dagene i ny barnehage, fortsetter Borgen-Veland.

Oppstart i barnehagen kan nok virke mindre opprivende dersom man gjør noen enkle forberedelser.

Utforsk uteområdet før oppstart

Bruk uteområdet til barnehagen utenom åpningstidene nå i ukene fram mot oppstarten i august. Hvis barnehagen holder stengt nå i juli, bør du besøke barnehagen for å la barnet leke der. Dette er en fin måte for å gjøre barnet gradvis kjent med barnehagen.

– Det blir mange inntrykk ved oppstart. I tillegg til fremmede voksne og barn, må barnet ditt også bli kjent med ute- og inneområdene i barnehagen, forteller Borgen-Veland.

Ved å ta noen korte besøk i forkant med tryggheten av at både mamma og pappa er med, vil barnet bli tryggere på de nye omgivelsene, og redusere antallet nye og fremmede impulser når barnet starter om noen uker.

– Bruk både verbal og fysisk kommunikasjon for å vise barnet områder som f.eks. hvor inngangen til avdelingen er, lekestativer og porter, forteller Borgen-Veland

Vær tilstede under tilvenning

Prioriter å delta på en eller flere av tilvenningsdagene i barnehagen. Fordel dagene mellom dere slik at begge blir bedre kjent med de ansatte.

Har dere muligheten til å tilpasse jobb slik at barnet har kortere dager den første tiden i barnehagen er dette å anbefale.

– Det aller viktigste er som tidligere nevnt at dere og barnet forbereder dere sammen. Snakk sammen om hvordan det skal bli, og hva barnet kan glede seg til, avslutter Borgen-Veland og ønsker alle nye barnehageforeldre lykke til med oppstart og tilvenning i tiden som kommer-

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Mer enn 30 skilpadder er funnet knivstukket i hjel på stranden

redningsbøye

Åtte personer druknet i første halvdel av juli – Husk dette når du bader