lørdag, august 8, 2020

To nye studier viser at barn er like smittsomme som voksne

Mest lest nå

Det har vært stor usikkerhet rundt om barn kan spre koronaviruset. Nå viser to nye studier at barn kan være bærere og smittespredere av viruset på lik linje som voksne.

I den ene studien, har forskere analysert data fra 636 personer i Wuhan og 557 personer i Shanghai. Der fant forskerne ut at barn i alderen 0–14 år har omtrent en tredjedels sjanse for å bli smittet av viruset i forhold til voksne. Det skriver Dagbladet.

Men på den andre siden, når skoler og barnehager nå åpner, har barn omtrent tre ganger så mye kontakt med andre enn voksne. Dermed har barna tre ganger så mange muligheter for å bli smittet, og vinningen går opp i spinningen siden barn og voksne da smitter like mye.


Åpning vil øke smitten

Forskerne fant ut at ved å stenge skolene for alle barn opp til 14 år, vil det redusere antall smittetilfeller med 42 prosent.

– Min modell viser at ja, hvis du gjenåpner skoler, vil du se en stor økning i reproduksjonstallet, noe som er akkurat det du ikke ønsker, sier en av forskerne bak studien, Marco Ajelli, til New York Times.

Vil ikke anbefale skoleåpning

Den andre studien, er en tysk studie, der forskerne har analysert belastningen av koronaviruset hos 3712 pasienter. De fant ingen signifikant forskjell mellom aldersgruppene, heller ikke hos barn.

Dermed ble konklusjonen at barn kan være like smittsomme som voksne. Forskerne advarer mot en ubegrenset gjenåpning av skoler og barnehager.

– Jeg er noe motvillig til å gledelig anbefale politikere at vi nå kan gjenåpne barnehager og skoler, sier professor Christian Drosten til New York Times. Det var han som ledet den tyske studien.

Åpning på mandag

I Norge, er det bestemt at 5. til 7. trinn, samt ungdomsskolen skal åpne igjen for fullt fra mandag 11. mai. Barnehagene og småskolen åpnet den 27. april.

Kunnskaps- og integreringsminister, Guri Melby, påpeker at det nå skal være trygt for elevene å komme tilbake på skolen.

«Dette har jeg ventet lenge på å kunne si…. MORNA, SKOLESTENGING🤩

En gledens dag i dag – fra mandag kan vi åpne skolene igjen for alle! Nå legger vi opp til at skolene over hele Norge kan gjøre lokale tilpasninger. Jeg tror mange er klare til å åpne så fort som mulig, og det er bra! Det å møtes fysisk på skolen er så viktig for elevenes sosiale og faglige utvikling, så da er det bra at smittesituasjonen og de helsefaglige rådene sier det er trygt for elevene å komme tilbake på skolen.

Jeg må få rette en stor takk til alle ansatte i skolen som har gjort at vi har greid oss gjennom denne perioden med hjemmeundervisning. Jeg tror nok mange har savnet den «vanlige» skolen, så det er godt å kunne si at alle skal få et tilbud på skolen hver uke fremover,» skriver hun på Facebook.

130,360FansLik
1,531FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter