Hjem Blomster Toåring tok på giftig plante – måtte behandles på sykehus. Advarer mot bjørnekjeks

Toåring tok på giftig plante – måtte behandles på sykehus. Advarer mot bjørnekjeks

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

– Jeg tør ikke å tenke på hva som hadde skjedd dersom Sara hadde fått plantesaft i øyene, forteller Nina Elisabeth Løkås i et intervju med NRK.

Hendelsen skjedde for noen år siden og plantesaften hun sikter til kommer sannsynligvis fra den ikke ukjente planten bjørnekjeks, og det er datteren som på tidspunktet var to år hun snakker om.

Faktum er nemlig at plantesaften fra bjørnekjeksen er svært etsende, spesielt hvis det rammede området i tillegg blir utsatt for sollys. Noe datteren Sara så smertelig fikk erfare. Hun har sannsynligvis kommet i berøring med planten under lek hjemme hos besteforeldrene, uten å vite om det, og våknet dagen etter med store vabler på hendene. Så store, at hun måtte innlegges på sykehuset i Hammerfest for behandling.

Slik så 2-åringens hender ut etter å vært i kontakt med bjørnekjeks. Foto: privat

Det finnes flere varianter av den giftige planten, deriblant også Tromsøpalmen, og felles for dem alle er at de har en intens grønn farge, store blader og «hårete» stilk. Selv lettere berøring kan være nok til å gi ubehag, men verst er det hvis planten går i stykker og man kommer i direkte kontakt med plantesaften.

Ikke bare er planten farlig for mennesker, den er også truende overfor andre planter. Noe som gjør at tidligere i leder i Norges Miljøvernforbund, nå avdøde, Kurt Willy Oddekalv, har tatt til ordet for å utrydde planten i Norge. Dessuten har han selv kjent på kroppen hvor farlig den er.

En pest og en plage

Foto: Pixabay

– Denne planten er en skikkelig pest og plage. Det kommer en melkehvit saft ut av stilken som reagerer fotokjemisk med sollys. Den fjerner DNA i hudlaget og du blir rett og slett flådd. Jeg fikk det selv på hendene og måtte gå med hansker i 14 dager. Huden forsvant rett og slett, fortalte tidligere leder Kurt Willy Oddekalv i Norges Miljøvernforbund i intervju med NRK.

Foto: Pixabay

Avdelingsdirektør for akutte forgiftninger, Mari Tosterud, i Folkehelseinstituttet går også ut og advarer mot planten. Norsk helseinformatikk beskriver bjørnekjeks slik:

«Sammen med sollys kan plantesaften gi en reaksjon på huden som fører til svie, kløe, rødt utslett og eksem med væskefylte blemmer.»

Videre anbefaler de at man vasker seg grundig og evetuelt tar kontakt med giftinformasjonen om man får plager etter berøring av planten.

«Vask huden godt og unngå sollys på huden i opptil en uke. Eventuelt kan du bruke en høy solfaktor på barnet. Ta kontakt med Giftinformasjonen,» skriver de.

Få den fjernet

Oppdager man denne planten i nærområdet bør man umiddelbart få den fjernet. Enkleste måten å gjøre det på er å enten kappe stilken med en spade, eller rett og slett grave den opp med rot og det hele. Pass endelig på å ikke komme i kontakt med den, bruk gjerne både hansker og beskyttelsesbriller. Når den er kappet eller gravd opp, kan man bare la den ligge og tørke inn. Da dør den.

Kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) dersom du eller barnet ditt har hatt hudkontakt med kjempebjørnekjeks.

Del gjerne denne artikkelen slik at flest mulig får øynene opp for hvor farlig denne tilsynelatende uskyldige planten er, og så man unngår flere barn kommer til skade i sommer.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com