Hjem Dyr Tobarnsmoren takker hunden sin for livet – den uvanlige oppførselen hennes reddet meg

Tobarnsmoren takker hunden sin for livet – den uvanlige oppførselen hennes reddet meg

Britiske Trisha Allison (50) lå på sofaen og så TV da den to år gamle collien hennes, Luna, hoppet opp på hennes og deiset labben kraftig borti Trishas høyre bryst.

Luna fortsatte å dytte på brystet hennes før hun la seg ved siden at matmor. Trisha sier ifølge New York Post til South West News Service at det var uvanlig oppførsel av Luna, som ikke er en spesielt kosesyk hund.

Brystet hennes fortsatte å gjøre vondt, og dermed bestilte Trisha time for å få en biopsi. To uker etter Lunas spesielle oppførsel ble hun diagnostisert med brystkreft.

– Hvis det ikke var for Luna, ville jeg ikke ha funnet det ut så tidlig, sier hundeeieren som tror historien hennes kunne vært veldig annerledes om hun ikke hadde hatt hunden.

Trisha sier hun sjekker seg selv omtrent annenhver måned, men Lunas hjelpsomme labb medførte at kreften hennes ble fanget opp på et tidlig stadium.

Hun har nå gått gjennom to operasjoner for å fjerne svulstene, og venter på svar på om hun trenge cellegift.

– Jeg er takknemlig for Luna; hvis det ikke var for Luna, ville dette vært en helt annen historie, sier hun ifølge New York Post.

Foto: Privat

Hunder er i bruk i screeningprogrammer i helsevesenet fordi de kan trenes til å lukte kreft. Hvordan de gjør det er ikke så godt å si, men hunder har vist seg å være et bra diagnoseverktøy i mange sammenhenger.

– For dem har den nok en spesiell lukt. Det blir ganske naturlig for dem å plukke den ut, fordi det er noe som er sykt. Hunder vil instinktivt forsøke å fjerne eller vaske vekk unormale lukter, og derfor er det naturlig for dem å markere når de lukter sykdom, forklarer Siri Stedje til Oslo Met. Sammen med ektemannen driver hun selskapet Krefthunder AS som trener opp hunder til å lukte kreft.

Stedje forteller at alle nysgjerrige og søkende hunder kan bli krefthunder, men at det er dem som ikke har drevet med andre type søk tidligere som har størst potensial som kreftdetektiv.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com