Hjem Helse Tolletaten advarer mot økende trend: Kan i verste fall føre til dødsfall

Tolletaten advarer mot økende trend: Kan i verste fall føre til dødsfall

Tolletaten rykker ut og advarer russen og resten av befolkningen mot å kjøpe og drikke brennevin fra ulovlige utsalgssteder. Den kan være falsk, svært helseskadelig og i verste fall føre til dødsfall.

Tolletaten har de siste årene registrert økt smugling og fortolling av tomme brennevinsflasker, plastkorker og falske flaskeetiketter til verdenskjente brennevinsdestillerier.

Denne utviklingen gir grunn til sterk bekymring for at det foregår ulovlig omtapping, produksjon og salg av sprit utgitt for å være originalvarer.

– Vi er dessverre nødt til å gå ut med en ny advarsel om falsk alkohol, kun et halvt år siden vi gjorde det sist. Nylige beslag gir ekstra grunn til bekymring, samtidig som vi er på vei inn i russetid og sommersesong, med tilhørende høyt nivå på festlige aktiviteter. Det er viktig at alle, uansett alder, forstår at det på ingen måte er trygt å kjøpe eller drikke ulovlig brennevin. Selv om det ser ut som originalvare, så kan innholdet være livsfarlig, advarer tolldirektør Øystein Børmer i en pressemelding.

Etaten mistenker at spriten som fyller de tomme flaskene blir fortollet inn i Norge og feildeklarert som andre flytende varer.

Tolletaten har nylig avdekket mistenkelig import av isopropanol, som er en giftig alkohol brukt som løsemiddel i blant annet desinfeksjonsmidler og vindusspylervæske: På bakgrunn av en mulig kobling til smugling av tomme flasker mener Tolletaten at det er nødvendig å advare mot ulovlig og helseskadelig brennevin.

Undersøkelser etaten har utført indikerer at isopropanol kan renses ved hjelp av destillasjon, slik at vanlig alkohol frigjøres. Risikoen er samtidig stor for at betydelige mengder av skadelige stoffer ikke fjernes i prosessen. Isopropanol er svært helseskadelig i seg selv, samt at det ved destillasjon ofte benyttes andre skadelige stoffer som blir med over i sluttproduktet. Noe som medfører alvorlig fare for liv og helse.

Nedenfor kan du se advarselen til Tolletaten:

Advarsel om falsk og farlig alkohol

⚠️ Vi advarer mot falsk og farlig alkohol. Å kjøpe og drikke brennevin fra ulovlige utsalgssteder er svært farlig. Den kan være falsk, svært helseskadelig og i verste fall føre til dødsfall. Nå som russetiden og inngangen mot sommeren feires blir vi ekstra bekymret over de beslagene vi gjort.De siste årene er det registrert smugling og fortolling av tomme brennevinsflasker, plastkortet og flaskeetiketter til verdenskjente brennevinsmerker. Nå har vi også avdekket mistenkelig import av kjemiske stoffer som mistenkes brukt til omtapping og destillering. Å få i seg disse varene kan medføre alvorlig skade for helse og liv. ⛑Det kan se ut som brennevinsflasken eller kartongen kommer fra et kjent merke. Innholdet fremstår som trygt og ekte, men i virkeligheten utgjør det en alvorlig helserisiko.Ser det ut som flaskene er brukt, er etiketten på et ukjent språk, er prisen «for god til å være sann» eller er varen skaffet gjennom ulovlig salg? Da må du passe på – ikke kjøp varer som utgjør en risiko på ulovlig vis. Pass på deg selv og vennene dine. 💙www.toll.no/no/om-tolletaten/nyheter/2022/tolletaten-advarer-mot-falsk-og-farlig-alkohol

Posted by Tolletaten on Friday, May 6, 2022
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com