Hjem Nyheter Tollsjokk fra Trump: Nå avsløres det merkelige regnestykket bak de nye satsene

Tollsjokk fra Trump: Nå avsløres det merkelige regnestykket bak de nye satsene

Donald Trump har igjen skapt overskrifter – denne gangen med nye dramatiske tollsatser rettet mot en rekke land. Det hele ble presentert som et steg mot å «gjenopprette økonomisk rettferdighet». Men nå viser det seg at regnestykket bak tollene kanskje ikke er helt som folk trodde.

– Det hele er faktisk ganske utrolig, sier økonom og journalist James Surowiecki, som nå får massiv oppmerksomhet for sin avsløring på X (tidligere Twitter).

– Fantasiregnskap

Trump har hevdet at han har beregnet «tilsvarende» tollsatser fra andre land mot USA, for så å innføre tilsvarende mot dem. Men ifølge Surowiecki og flere økonomer er det hele basert på et helt urimelig regnestykke:

– Trump-administrasjonen har nemlig ikke regnet ut faktiske tollsatser eller ikke-tollmessige hindringer.
I stedet har de tatt USAs handelsunderskudd med et land, og delt det på landets eksport til USA. Resultatet? Det påstås å være «tollraten».

Og eksemplene er til å måpe av:

  • Indonesia har et handelsunderskudd med USA på 17,9 milliarder dollar.
  • Indonesia eksporterer varer for 28 milliarder dollar til USA.
  • 17,9 delt på 28 = 64 %.
  • Dermed hevder Trump at Indonesia har en «toll» på 64 % mot USA.

– Det er ekstraordinært tull, skriver Surowiecki.

Flere eksperter har reagert på det kreative regnestykket.

Professor Mary Lovely fra Peterson Institute for International Economics sier til ABC Australia at mange økonomer er sjokkerte over hvordan tallene er presentert – og advarer om at tiltakene kan føre til økt inflasjon og høyere priser i USA.

En økonomisk risikosport?

Trump har kalt tiltaket for en «økonomisk frigjøringsdag» og lover at det vil gjøre Amerika sterkt igjen. Men ikke alle er like overbevist.

Flere økonomer frykter at disse tollsatsene – basert på kreative matematiske krumspring – kan utløse handelskriger og føre til alvorlige ringvirkninger for både USA og resten av verden.

– Når verdens største økonomi tar politiske avgjørelser på et grunnlag som ikke stemmer, da bør resten av verden følge ekstra godt med, sier Surowiecki.

Hva betyr dette for oss?

Selv om dette først og fremst handler om amerikansk politikk, kan norske varer, handelsavtaler og økonomi også bli påvirket dersom det oppstår en ny global handelskonflikt. Økte toller kan føre til dyrere varer, usikkerhet på børsene og mindre internasjonalt samarbeid.

Dette er altså ikke bare «noe Trump gjør igjen» – det kan bli en global økonomisk virvelvind.

  1. trump
  2. tesla

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com