I en verden der høyere utdanninger og kontorjobber ofte blir satt i høysetet, finnes det sterke stemmer som beviser at yrkesfag og håndverkere også spiller en avgjørende rolle i samfunnet. En slik stemme er Rebekka Kolvik (29) fra Ålesund, som nå går sitt tredje år som voksenlærling i tømrerfaget.
Valg av utdanning og yrke er fortsatt sterkt kjønnsdelte i 2023. Derfor kan kvinner tjene på å velge mannsdominerte yrker. Det var ifølge Byggmesteren.as beskjeden fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse på årets Kvinnedag.Norge er et av verdens mest likestilte land, likevel er det store forskjeller i valg av utdanning og yrker blant menn og kvinner.
Tall fra portalen Utdanning.no viser at tømrerfaget kun har en kvinneandel på 1,1 prosent. I murerfaget er det én prosent kvinner, mens kvinneandelen innen rørleggerfaget og elektrikerfaget er hhv. 1,4 og 2,6 prosent.
Rebekka Kolvik er en av få kvinner som har valg de tradisjonelt mannsdominerte yrkesfagene, og ser det som et verdifullt og berikende karrierevalg. Håndverkeryrket har tradisjonelt vært sterkt dominert av menn, men i løpet av de siste årene har det vært en positiv utvikling i retning av økt mangfold.
Selv kom Kolvik inn i bransjen som 20-åring etter å ha jobbet på en besøksgård og blitt kjent med praktisk arbeid. I en pressemelding fra Tools forteller hun at hun valgte tømreryrket fordi hun elsket å snekre og ønsket å utforske noe nytt og kreativt. Til tross for at det er en relativt mannsdominert arbeidsplass, lot hun seg ikke skremme av utfordringene.
– Det er klart man har støtt på noen hindringer på veien i form av kommentarer rundt styrke og lignende, men man går videre med et smil, bryner seg på utfordringene og innser at man lærer underveis. Det blir stadig flere kvinner som velger denne veien, og det er jeg glad for, forteller hun.
Fant et fellesskap
Som en del av et mindre, men voksende miljø har Kolvik funnet støtte blant likesinnede kvinnelige yrkesfagutøvere. De tyr til sosiale medier der de deler erfaringer og tips, som for eksempel de beste arbeidsklærne tilpasset kvinnekroppen, og støtter hverandre når de trenger det. Og i yrkesfaget har hun funnet et fellesskap.
– Yrkesfaget er både gøy og givende, og det er ingenting å frykte. Det er også verdt å merke seg at det gir verdifulle ferdigheter og kan åpne dører for mange spennende karrieremuligheter, forklarer hun.
For jenter og kvinner som vurderer yrkesfag, gir Kolvik råd om å følge drømmene sine, vær modig og ikke la seg begrense av stereotypier eller kjønnsforventninger. Hun påpeker at yrkesfagutdanning er en verdifull ressurs i dagens samfunn, og at det er viktig å bryte ned fordommer knyttet til håndverksyrker.
– Yrkesfag er viktig i dagens samfunn og mangler ikke bare fagfolk, men også anerkjennelse. Det er ingen skam å være håndverker, og det er på høy tid at samfunnet ser verdien av disse yrkesveiene. Lønninger og materiell velstand er ikke alt; håndverksyrket kan gi en dypt meningsfull karriere, også for kvinner. Jeg utforsker daglig min kreative side for å finne gode løsninger, holder meg aktiv og utfordrer meg selv gjennom arbeidet. Det er sånt man vokser på, sier hun.
Bevare fortiden, forme fremtiden
I løpet av læretiden har Kolvik fått muligheten til å utforske gamle håndverksteknikker og tradisjonshåndverk gjennom kurs og samarbeid med Fortidsforeningen. Hun er lidenskapelig opptatt av å jobbe med antikke elementer og ser dette som en unik mulighet til å bevare og videreføre tradisjoner.
– Å bevare og vedlikeholde gamle bygninger og arbeide med gamle håndverksteknikker, gir meg ekstra glede og tilfredsstillelse. Drømmen er å jobbe som tradisjonshåndverker eller få en fast jobb på et museum, og jeg ser frem til å realisere denne drømmen, sier Rebekka som i dag er voksenlærling i tømrerfaget på Sunnmøre Museum.
Rebekka håper at flere vil følge hennes fotspor og løfte yrkesfag og håndverksyrker til nye høyder i Norge.
– Det er på tide å se verdien av slike yrker og gi dem den anerkjennelsen de fortjener, avslutter hun.