Hjem Kjendisnytt Toppnavn i kø når storfilmen om den dramatiske gulltransporten i 1940 har premiere 15. desember

Toppnavn i kø når storfilmen om den dramatiske gulltransporten i 1940 har premiere 15. desember

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Viaplays første norske spillefilm «Gulltransporten» er basert på den sanne og utrolige historien om nordmennene som måtte redde Norges gull før nazistene fikk tak i det i 1940.

I rollene er det navn som Jon Øigarden, Eivind Sander, Sven Nordin, Axel Bøyum, Morten Svartveit og Ida Elise Broch.

Den kalde 9. april-morgenen i 1940 invaderte tyskerne Norge med klare mål for øyet: Kongen, regjeringen, kontroll over kysten, jernmalm og den norske gullbeholdningen. Samtidig fikk en sekretær, en berømt forfatter fra Bergen og 30 soldater et ekstremt viktig og hemmelig oppdrag: Redd Norges gull.

Viaplays nye storfilm Gulltransporten er basert på nettopp denne utrolige historien om motstandsheltene som i all hemmelighet skulle redde den norske gullbeholdningen med tyske soldater hakk i hæl.

Foto: Viaplay

Jon Øigarden, kjent fra Exit, spiller stortingssekretæren Fredrik Haslund. Han ble satt til å lede den farlige ekspedisjonen.

I løpet av noen kaotiske timer på okkupasjonsdagen satte han sammen et ganske tilfeldig knippe mennesker som ikke hadde militærtrening: Søsteren Nini, bankfunksjonæren, lastebilsjåfører og kanskje datidens største norske kjendis – dikteren Nordahl Grieg. Alle skulle snart begi seg ut på en hasardiøs reise som ble helt avgjørende for Norge som nasjon.

På to måneder måtte reisefølget med 50 tonn gull på en landsomspennende tur. Fra Oslo via Hamar til Lillehammer, videre til Dombås og Åndalsnes, og derfra til Molde og videre til Tromsø før gullet kunne seile trygt ut med de allierte som vaktmannskap.

– Det å gå inn i rollen som Fredrik Haslund, en tilsynelatende vanlig mann som får en ekstraordinær oppgave, fascinerte meg stort. Lite visste disse menneskene om hva de sto overfor. Det å skulle frakte 50 tonn norsk gull i sikkerheter med tyskerne etter seg, er en formidabel bragd. Dette er en fantastisk historie, som jeg er utrolig glad for å få fortalt. For meg som skuespiller har det vært en utrolig interessant og spennende utfordring, forteller hovedrolleinnehaver Jon Øigarden.

I tillegg til Jon Øigarden, spiller blant annet Sven Nordin (Wisting, Valkyrien, Børning), Axel Bøyum (Hodejegerne, Delete Me, Heimebane), Ida Elise Broch (Fenris, Hjem til jul), Morten Svartveit (Heimebane, Gutta på Skauen), Eivind Sander (Nissene på låven, Neste sommer) og den sveitsiske stjernen Anatole Taubman (Quantum of Solace, Captain America) sentrale roller i filmen.

Foto: Viaplay

Bak Gulltransporten står regissør Hallvard Bræin (Børning-filmene). Han lover seerne et historisk spenningsdrama, som fortelles med varme og glimt i øyet.

– Alle som var med på å lage Gulltransporten, både foran og bak kamera, har vist et vanvittig engasjement. Det føltes som om vi holdt på med den virkelige hendelsen som skjedde under okkupasjonsdagene i 1940. Det har satt sitt preg på filmen, og jeg gleder meg virkelig til å vise den for publikum, forteller Bræin.

Gulltransporten er basert på virkelige hendelser og historien er virkelig helt utrolig.

– Da den tyske okkupasjonsmakten invaderte landet vårt, startet en operasjon som var så lite forberedt at det grenser til det absurde. 50 tonn med gull skulle reddes. Med Norges aller beste skuespillere foran kamera er Gulltransporten blitt en film jeg er virkelig stolt av, sier Bræin.

Norges Bank har også skildret dramatikken på sine hjemmesider: De forteller at da meldingene kom om at tyske krigsskip var på vei inn Oslofjorden natt til 9. april 1940, ble det innkalt tilstrekkelig mange biler og funksjonærer til å få sendt gullet ut av Oslo. Direktør Nicolai Rygg hadde sørget for at gullet – om lag 50 tonn – allerede i 1938 var blitt ordnet, veid og pakket slik at det var klart for transport på kort varsel. Rett før tyskernes ankomst forlot lastebilene Oslo, med kurs nordover.

Filmen skildrer nettopp denne dramatiske ferden, for å få gullet gjennom Norge og i sikkerhet.

Gulltransporten lages av produksjonsselskapet 74 Entertainment ved produsentene Jørgen Storm Rosenberg og Kjetil Omberg.  

Manusforfattere er Thomas Moldestad og Jørgen Storm Rosenberg. Fotograf er Oskar Dahlsbakken.

Ansvarlig produsent for Viaplay Group er Tanya Nanette Badendyck.

Gulltransporten varer i 1 time og 54 minutter og har premiere på Viaplay torsdag 15. desember. Se traileren i videoruten under:

https://www.youtube.com/watch?v=wTCuDHaQZKQ
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com