Hjem Kjendisnytt Toralv Maurstad hedres med begravelse på statens bekostning

Toralv Maurstad hedres med begravelse på statens bekostning

Skuespiller Toralv Maurstad (95) døde fredag ettermiddag. Nå opplyser regjeringen at han vil hedres med begravelse på statens bekostning. 

– Toralv Maurstad skriver seg inn i historien som en legende i norsk teater- og kulturliv. Gjennom tiår beriket han norsk kulturliv med sin kreative kraft og unike utstråling på scenen og foran kamera. Det er med takknemlighet vi vil huske ham og alle opplevelsene han ga oss, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Begravelse på statens bekostning er en utmerkelse som tildeles av regjeringen. Maurstads etterlatte har takket ja til dette. Om lag 100 personer har blitt begravet på statens bekostning siden ordningen ble innført i 1881.

– Toralv Maurstads scenekunst og karisma var enestående. Han traff et bredt publikum og var en person som mange nordmenn følte de kjente. Han vil bli husket som en ruvende scenekunstner, en betydningsfull teatersjef og en av de største kulturpersonlighetene i vår tid, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Etter et hjerneslag i mai 2021 ble skuespillerlegenden kraftig redusert og bodde de siste årene av sitt liv på Fagertun sykehjem på Hadeland. Fredag 4. november kom meldingen om at han er død.

Toralv Maurstad har satt dype spor etter seg og har blant annet ledet både Oslo Nye Teater og Nationaltheatret.

Mange husker nok godt Maurstad fra rollen som Georg Anker-Hansen«Hotel Cæsar» på TV2. Han hadde også stemmen til Ludvig i «Flåklypa Grand Prix» fra 1975.

I tiden som skuespiller på Nationaltheatret var tittelrollen i «Peer Gynt» hans store varemerke. Han har spilt den flere ganger, senest i 2018 da han hadde rollen som gamle Peer i en tolkning av det kjente Ibsenstykket på Det Norske Teatret.

Ifølge Dagbladet debuterte Maurstad som skuespiller allerede som 7-åring, og har vært et kjent fjes gjennom hele sin lange karriere.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com