Hjem Nyheter Torger Tengs om frifinnelsen

Torger Tengs om frifinnelsen

Tirsdag ble Johny Vassbakk frikjent for drapet på Birgitte Tengs (17). Birgittes far, Torger, er i sjokk.

– Det er vanskelig. Jeg valgte i 1997 å tro på politiet og påtalemyndigheten, da de sa at det var Birgittes fetter som var drapsmann. I 2021, 26 år etter at Birgitte ble drept, kom politiet på døra vår igjen, og sa at det var Johny Vassbakk som var drapsmannen. Jeg valgte igjen å tro på politiet og påtalemyndigheten. Og nå ble han frikjent, sier Torger Tengs til Dagbladet.

I februar dømte en enstemmig tingrett Johny Vassbakk til 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs (17). I tillegg måtte han betale 600.000 kroner i erstatning til hver av Birgitte Tengs’ foreldre. Gulating lagmannsrett har tirsdag frikjent Vassbakk for det 28 år gamle drapet.

Var til sjøss da Birgitte ble drept

På den andre dagen av rettssaken i Tingretten var Torger Tengs det aller første vitnet som forklarte seg i saken. Han jobbet på sjøen den gang, som kaptein på et skip på vei til Rotterdam i Holland.

FAREN TIL BIRGITTE TENGS ETTER FRIFINNELSEN: – I ET SLAGS SJOKK: Torger Tengs trodde lagmannsretten ville dømme Johny…

Posted by Aktuelt Haugalandet Nå on Tuesday, December 5, 2023

I forklaringen som ble gjengitt av TV2.no fortalte Torger Tengs han at han først prøvde å ringe kona, Karin. Der fikk han ikke svar. Deretter forsøkte han å ringe foreldrene, men heller ikke de tok telefonen. Da antok han noe var galt så han prøvde konas bror, Jacob, far til Birgitte Tengs’ fetter.

– Da tok fetteren telefonen, og han forklarte hva som hadde skjedd. Han ga også en slags beskrivelse, sa han ifølge TV2 i forklaringen.

Fetteren dømt – og frikjent

Det skulle fortsatt gå nesten to år før det kom en pågripelse i saken. Da fetteren ble pågrepet i februar 1997, reagerte Torger Tengs først med sjokk og vantro. Han beskriver samtidig tilståelsen som en lettelse. Foreldrene mente da de hadde fått svar på hva som hadde skjedd med deres eneste barn.

Fetteren ble imidlertid frikjent. Og det skulle gå mange år før politiet gjorde en ny pågripelse. Høsten 2021 ble Johny Vassbakk pågrepet.

Et sjokk da Vassbakk ble pågrepet

Nyheten om at Johny Vassbakk var pågrepet kom som et nytt sjokk for foreldrene.

–  I tillegg var han mistenkt i Tina-saken, og da tenkte jeg «har de lest for mye krim, eller?», sa Torger Tengs ifølge VG.

Han har likevel et håp om å endelig få svar på hva som skjedde med Birgitte. Da bistandsadvokaten spør Torger Tengs om det er noe han har lyst å legge til under vitnehøringen i Tingretten, så han rett på tiltalte Johny Vassbakk og ba ham fortelle det han visste.

– Prøve å tenke på hva han hadde spart oss og seg selv for, alt det grumset og ting som ligger og som er sopt sammen mot han. Som vi må sitte her og ta imot fra journalister og alle, som han og vi må sitte her og høre på, da kan han bare reise en eller annen plass og sone og få et daglig dont i stedet, det hadde vært herlig, svarte faren ifølge NRK, og legger til at det selvsagt er under forutsetning at han har gjort det.

Sjokk da Vassbakk ble frikjent

Torger Tengs er åpen på at Lagmannsrettens frikjennelse av Johny Vassbakk kom som et sjokk.

– Jeg visste jo at det kunne bli en frifinnelse, men jeg hadde trodd på en dom og at vi nå kunne få et svar. Jeg er både forbauset, overrasket og skuffet, sier han til Dagbladet.

– Da politiet for to år siden kom på døra vår, og fortalte at de hadde funnet bevis for en annen gjerningsmann, valgte jeg å tro på dem. Kona mi, Karin, har hele tida ment at Vassbakk var uskyldig, sier han til avisa.

Lagmannsretten mener at nøkkelbeviset, et Y-DNA-funn på Birgitte Tengs’ strømpebukse, ikke holder til å dømme Vassbakk.

Lagdommer Jarle Golten Smørdal opplyste også ifølge Nettavisen at retten hadde delt seg i et mindretall på to og et flertall på fem.

– Det er flertallets syn som vil bli lagt til grunn som rettens syn, sa Smørdal.

Et flertall på fem mot to av dommerne mente også at politiet har opptrådt spekulativt og ensporet tolket bevisene for å tilpasse tiltalte Johny Vassbakk som gjerningsmann.

Foreldrene håper at politiet vil fortsette å jobbe med saken for å finne rett gjerningsmann

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com