Hjem Historisk Tørken avslørte en enorm oldtidsby ved Tigris

Tørken avslørte en enorm oldtidsby ved Tigris

Ekstremtørke i Irak gjorde at myndighetene måtte tappe ned vannmagasinene for å unngå at avlingene døde. Der elven Tigris har blitt samlet opp i Mosul-reservoiret dukket det opp en eldgammel storby da vannstanden ble tappet til rekordlave nivåer.

Tyske og kurdiske arkeologer som jobber med funnet som ble avdekket da vann-nivåene i Tigris sank til historisk lave nivåer.

Byen som plutselig dukket opp under tørken da elvenivåene sank har både et palass og flere store bygninger. Det kan dreie seg om byen Zakhiku som antas å ha vært et viktig sentrum i Mitanni-riket mellom 1550-1350 f.Kr.

For å hindre katastrofe med matforsyningssituasjonen der avlingene tørker ut, har det blitt trukket store mengder vann fra Mosul-reservoaret, som er Iraks viktigste vannlager.

Dette førte til at byen fra bronsealderen dukket opp igjen – etter å ha blitt senket i vannreservoirene for flere tiår siden uten at det ble foretatt noen arkeologiske undersøkelser.

Bronsealder-byen som kom til syne da Mosul-reservoiret ble tappet ned ligger ved Kemune i Kurdistan-regionen i Irak. FOTO: Google Maps

Den uforutsette hendelsen fikk oppmerksomhet fra arkeologer som umiddelbart satte i gang med å grave ut og dokumentere i det minste deler av denne store, viktige byen så raskt som mulig før den ble igjen vil bli senket i vannreservoiret.

Den kurdiske arkeologen Dr. Hasan Ahmed Qasim og de tyske arkeologiprofessorene Ivana Puljiz og Peter Pfälzner fra universitetene i Freiburg og Tübingen bestemte seg spontant for å foreta en felles utgravning tidligere i år. De har samarbeidet med Direktoratet for antikviteter og kulturarv i den kurdiske regionen Duhok.

Et team for redningsutgravningene ble satt sammen i løpet av dager. Finansiering til arbeidet ble innhentet på kort varsel fra Fritz Thyssen-stiftelsen.

Den tapte byen var nedsenket i vann i flere tiår (Bilde: Universitetene i Freiburg og Tübingen, KAO)

De var under et enormt tidspress fordi det ikke var klart når vannet i reservoaret ville stige igjen – og de byen igjen ville forsvinne.

Heldigvis lyktes det forskerne i stor grad å kartlegge byen. I tillegg til et palass, fant de også flere andre store bygninger. Det skal blant annet være et massivt festningsverk med murer og tårn, en monumental lagringsbygning over flere etasjer og et slags industrikompleks.

Byen blir beskrevet som det som var et viktig sentrum av Mittani-imperiet som kontrollerte store deler av det nordlige Mesopotamia og Syria.

– Den enorme lagerbygningen er spesielt viktig fordi det må ha vært enorme mengder varer lagret i den, sannsynligvis brakt inn fra hele regionen, sier professor Puljiz.

Den gamle byen Zakhiku var angivelig et blomstrende senter for Mittani-imperiet (Bilde: Universities of Freiburg and Tübingen, KAO)

Forskerteamet ble overrasket over den godt bevarte tilstanden til veggene. Til tross for at de er laget av soltørkede gjørmestein og har vært under vann i mer enn 40 år var de enkelte steder flere meter høye. .

Arkeologene tror at det at veggene er så godt bevart skyldes det faktum at byen ble ødelagt i et jordskjelv rundt 1350 f.Kr., som førte til at de øvre delene av murene kollapset og begravde bygningene.

For å unngå at det blir ytterligere skade på det viktige stedet når vannet igjen stiger har de utgravde bygningene blitt dekket med tettsittende plastfolie og grusfylling. Planen er at det skal beskytte veggene av leire og alle andre funn som fortsatt ligger gjemt i ruinene.

Forskerne snublet også over fem keramiske kar (Bilde: Universities of Freiburg and Tübingen, KAO)

I skrivende stund er byen igjen dekket av vannmasser, opplyser universitetet i Tübingen i en melding.

Mitanni eller Hanigalbat var ifølge Wikiepedia en stat i nordlige Syria og sørvestlige Anatolia i tiden 1500–1300 f.Kr. Mitanniriket kom til å bli en regional makt etter hettittenes ødeleggelse av amorittiske Babylon, og en rekke svake og ineffektive assyriske konger som hadde skapt et maktvakuum i Mesopotamia.

Ved begynnelsen av sin historie var Mitannirikets fremste rival Egypt. Men med trusselen fra et stadig mektigere hettittisk rike inngikk Mitanni og Egypt en allianse for å beskytte deres felles interesser.

Ved høyden av sin makt på 1300-tallet f.Kr. hadde Mitanni utposter sentrert rundt sin hovedstad Washukanni. Dens nøyaktige lokalisering i dag er ukjent, men kan være en så langt ikke undersøkt tell i nærheten av elven Khabur i Syria, øst for Eufrat.

Til sist bukket Mitanni under for det hettittiske riket og senere fra assyriske angrep, og dets status ble redusert til en provins innenfor det assyriske riket.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com