in ,

Torstein og Morten slår et slag for humor: – Å kødde med det å være «hemma» er så viktig

Torstein Lerhol

Som ettåring ble Torstein Lerhol diagnostisert med den da dødelige muskelsykdommen Spinal Muskel Atrofi (SMA). Men over 30 år senere er han en aktiv foredragsholder som har et viktig budskap.

Torstein har bare bevegelse i tre fingre. Han trenger hjelp til det meste, men lar ikke utviklingshemmingen stoppe han fra å nå sine mål og leve livet slik som han selv vil. Som Torstein har gjentatt en rekke ganger; livet handler bare om å ha rett innstilling. For ALT er faktisk mulig.

For man skulle kanskje tro at en person med denne diagnosen ble sittende i ro i en stol. Men Torstein er aktiv som få. Han ukependler til Oslo, holder foredrag, er avdelingsleder i Mevind Assistanse og er en aktiv friluftsmann.


Vi MÅ ha humor

Et av grunnprinsippene til Lerhol er å være løsningsorientert. Alt kan løses. Samtidig slår han et slag for å bruke humor i hverdagen, og ikke la oss bli så lett krenket.

Nylig spilte han inn en humorfilm på Tiktok hvor nettopp dette temaet står i fokus. I videoen er han sammen med Morten Marius Skau som ble lam da han skulle ta salto på trampoline og brakk nakken. Sammen deler de synet på hvor viktig humor er.

Nylig var de to med på Dagsnytt på NRK, og Morten er ikke i tvil om hva som hjelper han gjennom hverdagen.

– Jeg mener at humor er det sterkeste virkemiddelet. Jeg vil få folk til å le, vise at livet i rullestol fungerer bra og at folk i rullestol ikke er laget av porselen, sier han.

Og som Torstein skriver på Instagram:

«Å kødde med det å være «hemma» er så j**** viktig. Humor og selvironi er viktige våpen i kampen mot diskriminering og utenforskap. God humor ufarliggjør og fjerner tabuer. I dag var jeg så heldig å få joine kongen av «hemma» humor, @mort1rulle , i en av hans TikTok videoer.»

– Humor er et godt våpen i kampen mot diskriminering og utenforskap. Hvis det er gjort riktig, er det med på å avlive tabuer og drepe myter, sier Torstein til NRK.

Sammen lager de to nå humoristiske videoer som skal være med på å ufarliggjøre annerledeshet. Morten har over 100.000 følgere på Tiktok, hvor videoene hans er svært populære.

De to som er begge er lærere er enig i at det ikke er så farlig hvordan man omtaler en person som har en funksjonsnedsettelse eller diagnose. Alt handler om måten man sier det på.

Selv bruker Torstein ordet «hemma».

– Nå må man si mennesker med funksjonsvariasjon. Men jeg sier at jeg er hemma, sier Torstein til NRK.

Han mener det er viktig å ikke bli så lett fornærmet.

– Ord betyr mye. Ord er makt, men det går begge veier. Det jeg er redd for, er et samfunn hvor mennesker er nervøse eller redd for å komme bort til meg, eller Morten eller andre, fordi de er redd for å si noe feil. Derfor sier jeg «hemma», for å ufarliggjøre det. Jeg blir ikke fornærmet av hva du sier eller kaller det. Det er måten du sier det på.

Nedenfor kan du se en av videoene Morten og Torstein har laget sammen. Du kan også se flere videoer på profilen til Morten: @mort1rulle

@mort1rulle

@torsteinlerhol var ikke helt fornøyd med bilde jeg hadde malt til han #wheelchair #picture

♬ original sound – Morten Marius Skau
Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

kronprinsparet

I dag feirer kronprinsparet 20 års bryllupsdag – Se de herlige bildene

lilli bendris

Brudd for Lilli Bendriss og kjæresten