Hjem Historier fra livet Traff illsint grizzlybjørn på fjelltur – slik reddet han livet med en lommekniv

Traff illsint grizzlybjørn på fjelltur – slik reddet han livet med en lommekniv

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Colin Dowler var alene i fjellet. Han lå under en snerrende grizzlybjørn. Lommekniven reddet livet hans. 

Fjellet Mount Doogie Dowler er kalt opp etter Colin og Paul Dowlers bestefar. Det er rundt 2000 meter høyt, og ligger i Coast Mountains i canadiske British Colombia. 

Da Colin fylte 45 ville han hit på tur og nyte naturen. 

Kona Jenifer var ikke spesielt begeistret. Reader’s Digest skriver at hun var vant til at ektemannen likte solo-eventyr i fjellene. Men at han skulle ta båt til en avsidesliggende bukt, sykle opp en forlatt sti, ta seg til fots gjennom grizzlybjørnenes rike og campe alene var ikke populært hjemme. Colin dro likevel. Men drømmeturen skulle etterhvert utvikle seg til et mareritt.   

– Hvis jeg ikke er hjemme innen klokken åtte mandag kveld kan du begynne å bekymre deg, sa Colin til kona. 

Underveis lurte Colin på om han skulle stoppe på en butikk og kjøpe bjørnespray. Men tiden var knapp så han dro forbi butikken for å komme seg ut til roen i villmarka. 

Dowler like før han gikk ut i villmarka. Foto: privat

Han var fjellvant og hadde møtt både grizzly og svartbjørn tidligere, og sluppet fint unna med noen finter. 

Siste stopp før ødemarka var Vito Giannandreas tømmerfirma. Han stakk hodet inn og hilste. Og Giannandrea sendte med han en bjørnespray. 

Med sprayen i den ene lommen og lommekniven i den andre, syklet Colin avgårde inn i fjellet. Kort før mørkets frembrudd oppdaget han at sprayen var borte. Den måtte ha sklidd ut av lommene underveis. Han ville ikke risikere å treffe bjørn mens han gikk rundt i mørket og lette etter sprayen, så han fikk opp bivy baggen sin og la seg til å sove. 

Hei bjørn!

Neste dag kom. Colin så ikke bjørnesprayen noen steder. Derimot så han en bjørn. 

Han brølte «Hei bjørn», av lungenes fulle kraft. Det fungerte ikke. Dyret så på han. Den var nysgjerrig. Og den var omtrent tre ganger så stor som Colin. 

Colin resonnerte seg frem til at det å prøve å sykle fra bjørnen ikke ville gå. Bjørnen ville ta den igjen før han kom opp i fart. Så Colin gikk av sykkelen. Bjørnen så overrasket ut. Colin holdt sykkelen mellom seg og bjørnen. 

Bjørnen gikk forbi, og så: Den enorme grizzlybjørnen snudde seg og stirret rett på han. Sykkelen flakset bort med en bjørnedask, og grizzlybjørnen satte tenna i siden på Colin. 

Han kjente ingen smerte, bare varme, mens bjørnen bar han med seg. Colin deiset i grøfta da bjørnen slapp han ned, klar til å ta en ny jafs. Colin kunne se spyttet renne over de gule bjørnetennene da bjørnen åpnet kjeften. Den ville åpenbart ikke gi seg. I basketaket fikk Colin tak i lommekniven og kjørte den i nakken på grizzlybjørnen så raskt og hardt som han bare klarte. Blodet sprutet. 

– Nå blør du og bjørn, sa Colin. Og det holdt. 

Bjørnen forsvant inn i skogen. Colin rev opp skjorten sin og forbandt bjørnebittene. Omtåket klarte han å ta seg ned til Giannandreas tømmerfirma. 

Dowler reddet livet ved hjelp av en lommekniv. Foto: privat

Colin måtte gjennom et sykehusopphold etter at grizzlybjørnen hadde spist på han. Men bjørnebittene traff mirakuløst nok ingen indre organer, og Colin er nå lappet sammen igjen etter mer enn 50 stikksår fra bjørnetennene.

LES OGSÅ: Her fanges den sjeldne hvite bjørnen på kamera: – En uforglemmelig opplevelse

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com