Rapportene om aggressive spekkhoggere begynte å tikke inn våren 2020. De gigantiske sjødyrene har senket tre båter utenfor den iberiske kysten, og angrepet enda flere.
Eksperter mener at atferden startet med en traumatisert spekkhogger nå blir kopiert av resten av spekkhoggerflokken.
Forskere tror, ifølge Live Science at det hele startet med at en traumatisert spekkhogger angrep båter etter et kritisk øyeblikk der den opplevde smerte. Spekkhoggere er sosiale og intelligente dyr, og nå ser det ut til at atferden sprer seg blant de andre spekkhoggerne gjennom sosial læring.
Natt til 4. mai senket tre spekkhoggere en yacht i Gibraltarstredet, utenfor kysten av Spania.
Dette var ikke første gangen de store sjødyrene slo til. Denne gangen var det en seilbåt av typen Sun Odussey 519.
– Det var to mindre og en større. De små ristet roret bak, mens den store gjentatte ganger rygget bak og ramponerte skipet med full kraft fra siden, sier yachtens skipper, Werner Schaufelberger, ifølge Live Science til magasinet Yacht.
Under «angrepet» på seilbåten observerte Schaufelberger at de mindre spekkhoggerne imiterte den store.
– De to små spekkhoggerne observerte teknikken til den største, og med en liten oppkjøring rammet de også inn i båten, forklarer han.
Seilbåten ble etter hvert forsøkt reddet av den spanske kystvakten som berget mannskapet og tauet båten mot Barbate, der den sank like ved havna.
En annen seiler som har fått yachten sin vraket, er britiske April Boyes. Daily Mail skriver at hun befant seg omtrent en time fra kysten av Gibraltar, da en gruppe spekkhoggere begynte å angripe båten hennes.
Boyes forteller en lignende historie som det Schaufenberger fortalte: Spekkhoggerne brøt av båtens ror før de begynte å rive biter av fartøyet og krasjet inn i det så vannet begynte å flomme inn. Mannskapet på fire personer måtte reddes i land av den spanske kystvakten.
Forskerne sier de tror dette startet med at flokkens leder kan ha blitt traumatisert etter å ha kollidert med en båt eller blitt filtret inn i et fiskesnøre. Traumet kan ha gjort at hvalen ble mer aggressiv, mener marinbiolog Alfredo Lopez Fernandez. Deretter har de andre hvalene i flokken trolig begynt å kopiere lederens oppførsel.
Fernandez tror ikke at spekkhoggerne bevisst lærer opp de yngre, selv om atferden har spredt seg.
I en video fra DW News presenteres også en annen teori: Noen mener at det er konkurransen mot fiskere om den samme maten som gjør at hvalene plutselig har blitt så hissige.