Hjem Fremhevet Tre erklært døde på stedet etter snøskred i Troms rammet stort turfølge

Tre erklært døde på stedet etter snøskred i Troms rammet stort turfølge

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Ni personer var i et turfølge som ble rammet av skred i Lyngen torsdag ettermiddag. Tre av personene i turfølget omkom.

Avisa Nordlys skriver at tre skikjørere er omkommet i et snøskred i Lyngen i Troms fylke torsdag ettermiddag.

I alt var det ni personer i turfølget. Alle er utenlandske statsborgere, hovedsakelig fra Frankrike. Skredet har ifølge Hovedredningssentralen Nord-Norge gått ved Beretlia og er godt synlig fra Lyngseidet.

– Store ressurser i sving på skred i Lyngen. Ifølge melder er tre personer tatt av skredet. Luftambulansen har nå landet og lege har erklært tre personer døde. Det skal ha vært ni personer i turfølget, melder politiet på Twitter

Har bedt forsvaret om hjelp

– Luftambulanse fra Tromsø og Harstad er på vei. Vi har også bedt Forsvaret om hjelp. Vi har også bedt frivillige om bistand, fortalte redningsleder Tore Hongset i HRS Nord-Norge til Nordlys like før klokka 15.

Til VG opplyser politiet at de fikk melding om skredet klokken 14.30, av en person som var del av turfølget på ni stykker i de mye besøkte Lyngsalpene.

– Vi har landet i skredet med luftambulanse og lege. Da legen landet, erklærte han tre personer død, sier politiets operasjonsleder Karl-Erik Thomassen til VG.

Identiteten til de omkomne ennå uviss

Politiet opplyser at de er usikre på nasjonalitetene til turfølget. 

Røde Kors skredinnsats Troms sier til VG at de nå ikke leter etter flere i skredet som skal ha gått i Lyngseidet, et godt stykke unna toppen.

Har advart om skredfare

NVE har senest torsdag morgen advart mot at det er stor skredfare inn mot palmehelgen en rekke steder i landet.

I nord kan skiløpere utløse skred på grunn av vedvarende svake lag i snøen, mens det på Nord-Vestlandet er det fjernutløste skred på grunn av rim og våte løssnøskred som skaper utfordringer. NVE anbefaler å unngå skredterreng og følge med på skredvarslet igjennom påsken.

 – Snøskredfaren er størst i Nord-Norge og Nord-Vestlandet. Derfor har vi varslet betydelig snøskredfare i flere regioner de neste dagene. I nord er skredfaren betydelig fordi det finnes et vedvarende svakt lag i snødekket som er uforutsigbart. Det gjør det mulig for en enkelt skiløper å løse ut skred, sier snøskredvarsler i NVE Gustav Pless.

Varslet høy skredfare i Lyngen

Snøskredvarselet for Lyngen torsdag var på nivå 3.

– Komplekse forhold, vær svært forsiktig. Skred løses lettest ut der fokksnøflak er tynne og over konvekse formasjoner. Fjernutløsning fra slakere terreng mulig, opplyser skredvarslingstjenesten Varsom.no.

I skredfarevurderingen for Lyngen sier Varsom.no at det finnes vedvarende svake lag høyt i snødekket som kan påvirkes av skiløper/skuter.

– Stabiliteten til det vedvarende svake laget varierer over korte avstander, derfor vil fravær av faretegn ikke nødvendigvis bety at det er trygt. Et brudd i slike lag kan forplante seg over avstand og skred kan fjernutløses. Vind og snøfokk de siste dagene kan ha ført til fokksnøflak i leområder som stedvis har lagt seg på svake lag av kantkorn eller rim. Denne fokksnøen kan derfor være lett å løse ut, og bruke lenger tid en normalt på å stabilisere seg.

Nordlys melder at det har vært flere skred i Lyngen-området de siste dagene.

En mistet livet i skred i Lyngen for en uke siden

Til sammen sju personer var involvert i to skredhendelser i Lyngen på ettermiddagen 2. april. Tre personer ble skadd, og en person mistet livet.

Kort etter skredene opplyste Politiet i en pressemelding at begge gruppene som ble rammet var utenlandske turfølger.

Forholdene i fjellene i store deler av Nord-Norge, spesielt i Troms, er nå så skredutsatte at  Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en melding oppfordrer alle til å unngå skredterreng så lenge forholdene er slik som nå.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com