in

Tre høyst overraskende ting som beskytter mot Multippel sklerose

Også kaffe skal være beskyttende mot MS.

Det finnes mange legemidler som kan bedre symptomene og bremse sykdomsutviklingen av MS. Nå peker en svensk ekspert på tre høyst overraskende ting som kan beskytte mot den fryktede sykdommen.

Multippel Sklerose (MS) er en nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet, altså hjerne og ryggmarg. Nervetråder fra nervecellene i sentralnervesystemet er kledd i en isolasjonskappe som kalles myelinskjeden. Det som gjør at signalene kan ledes raskt mellom sentralnervesystemet og resten av kroppen. HelseNorge forklarer at ved MS blir selve ledningssystemet, både myelinskjeden og selve nervetrådene i hjernen og ryggmargen skadet. Dette gjør at nervesignalene forstyrres eller blokkeres.

Det har lenge vært kjent at røyking øker risikoen for denne fryktede sykdommen med 50 prosent. Men, det finnes også tre høyst overraskende faktorer som kan beskytte:


– Bruk av snus kan gi opp mot halvert risiko for MS. Vi tror at nikotinen kan være beskyttende fordi det kan dempe aktiviteten til de betennelsesskapende cellene.

Det sier Tomas Olsson, professor i klinisk nevrovitenskap ved Karolinska institutet (KI), til avisa VG.

Snus kan beskytte mot MS ifølge forskere.

– Studier i både Sverige og USA bekrefter at kaffe reduserer risikoen for MS. I Sverige skal det seks kopper kaffe til om dagen for å se en sammenheng med 30 prosent risikoreduksjon, mens i USA er fire kopper nok. Den amerikanske kaffen som er nesten udrikkelig inneholder mer koffein, som antas å være beskyttende, derfor kreves det færre kopper for dem, sier Olsson til avisa.

Også kaffe skal være beskyttende mot MS.

En annen ting Olsson trekker frem som beskytter mot MS er sjelden forbundet med gunstige helseeffekter: Nemlig alkohol.

– Alkohol kan dempe betennelse. Og effekten er enda mer tydelig hos de som røyker – den risikoøkende effekten av røyking reduseres litt av alkohol. Det er vanskelig å gå ut offentlig på denne måten fordi man ikke vil oppmuntre til alkoholbruk. Men det som kan sies er at normalt alkoholforbruk i hvert fall ikke er negativt for MS, forklarer Olsson

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Dette er Mona Grudts nye karriere

Medisin som kan bremse Alzheimers sykdom godkjent i USA