Hjem Helse Tre knep mot «giftige» personer

Tre knep mot «giftige» personer

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Giftige mennesker provoserer, frustrerer og sårer. De spyr ut negative bemerkninger, fornedrer, ydmyker og sårer. Vi treffer dem på de fleste arenaer

– Kjipe folk finnes. Sånn er det bare dessverre, og det er ikke din oppgave å endre dem. Livet blir lettere hvis du tar det inn over deg og ikke forventer at det skal være annerledes, sier psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi, Line Marie Warholm, til VG.

Det er kanskje lettere sagt enn gjort, for disse menneskene både sårer og provoserer.

Det kan også være greit å huske på at det kan være forskjellige grunner til at noen oppfører på en måte som oppleves som giftige av omgivelsene: Både personlighet, eksistensielle kriser, opplevelser og erfaringer kan spille inn og forårsaker oppførselen.

1. Ikke ta igjen

Jo, det kan nok friste. Men du har ansvar for din adferd og ikke andres, mener psykologen. Hun presiserer imidlertid at man selvsagt kan og skal sette grenser for hva man tolererer.

Ved å svare tilbake risikerer du å tape kampen, ved at du eksponerer sider ved deg selv som vedkommende kan utnytte til å bli mer treffsikker i sine fremtidige spydigheter.

2. Bruk humor som taktikk

Warholm tipser om at du gjerne kan bruke humor for å ta brodden av giften, ved for eksempel å si noe sånt som: «Oi, der kom det en rett høyre!» hvis du plutselig får en ufin kommentar i din retning.

Andre ganger vil det fungere like godt å la de giftige stikkene bare passere uten å gi dem noe oppmerksomhet.

3. Begrens tiden 

Dersom det er en person du treffer ganske sjelden og det ikke er en person du er forpliktet til å være i en relasjon med, kan du sørge for at tiden man tilbringer sammen med vedkommende, er så kort som mulig.

I besøk, møter eller sammenkomster kan du til og med velge å trekke deg litt unna han eller henne ved å oppsøke folk du synes er trivelig å snakke med.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com